Ga naar de inhoud
P7 en P8

Max Verstappen en Nyck de Vries op zelfde startrij bij GP van Italië

Nyck de Vries. Beeld © ANP / Remko de Waal

De Nederlandse autoracers Max Verstappen en Nyck de Vries staan morgen naast elkaar op de vierde startrij bij de Grote Prijs van Italië. Bij de Formule 1-race op het circuit van Monza start de wereldkampioen van plek 7 met De Vries schuin achter hem op startplek 8. Het is bovendien voor het eerst dat twee Nederlanders in een Grand Prix bij de beste tien van start gaan.

Enkele uren na de kwalificatie op het circuit van Monza maakte de internationale autosportfederatie FIA de startvolgorde bekend. Die ziet er heel anders uit dan de uitslag van de kwalificatie, omdat maar liefst negen rijders een gridstraf aan hun broek krijgen.

Debuut De Vries

Dat geldt ook voor Verstappen: hij zette in de kwalificatie de tweede tijd neer, maar moest vijf plaatsen inleveren omdat hij zijn verbrandingsmotor laat vervangen.

De Vries maakt zijn debuut in de meest prestigieuze raceklasse. Hij vervangt bij Williams de zieke Alex Albon. De Vries eindigde in de kwalificatie als dertiende, maar vanwege de gridstraffen van andere coureurs schoof hij juist flink op in de rangorde. In de tweede sessie van de kwalificatie probeerde hij een nog snellere tijd neer te zetten, maar de Nederlander verremde zich, zoals in deze tweet te zien is:

Ferrari-coureur Charles Leclerc, de voornaamste belager van Verstappen voor het wereldkampioenschap, pakte pole in de kwalificatie. Hij kreeg geen gridstraf en voert dus bij de start ook het veld aan.

Hamilton op laatste rij

Zevenvoudig wereldkampioen Lewis Hamilton staat in zijn Mercedes op de laatste rij, met alleen de Japanner Yuki Tsunoda (AlphaTauri) schuin achter zich. Sergio Pérez, Mexicaanse teamgenoot van Verstappen bij Red Bull, begint vanaf de dertiende plaats aan de GP van Italië. Hij kreeg een gridstraf van tien plaatsen. Naast Leclerc op de voorste startrij staat de Brit George Russell van Mercedes.

Verstappen leidt in de WK-stand met 310 punten. Leclerc volgt op respectabele afstand: hij reed tot nu toe 201 punten bij elkaar.

De
Lees ook:
De scenario's: zo snel kan Max Verstappen de werelditel binnenslepen