Sneller dan teamgenoot

Invaller De Vries blijft steken in tweede deel kwalificatie op Monza

10 september 2022 16:40 Aangepast: 10 september 2022 17:13

Nyck de Vries heeft zich niet kunnen plaatsen voor het beslissende deel van de kwalificatie voor de Grote Prijs van Italië. De 27-jarige Nederlandse coureur, die bij Williams de zieke Alex Albon vervangt en morgen zijn eerste race in de Formule 1 rijdt, klokte in Q2 de dertiende tijd.

Tijdens zijn laatste 'vliegende' ronde verremde de Nederlander zich, waardoor hij zijn tijd uit Q1 niet kon verbeteren. Daarin had hij de vijftiende tijd neergezet, wat net voldoende was om zich te plaatsen voor de tweede sessie. De Vries was toen een fractie sneller dan zijn tijdelijke teamgenoot Nicholas Latifi, die werd uitgeschakeld.

De Canadees, bezig aan zijn derde seizoen in de Formule 1 bij Williams, heeft nog geen zekerheid over zijn plek voor volgend jaar. De Vries wordt genoemd als kandidaat om Latifi in 2023 te vervangen.

De Nederlander is reservecoureur van Mercedes en reed gisteren nog in een Aston Martin op Monza. De Vries mocht de eerste vrije training rijden in de auto van viervoudig wereldkampioen Sebastian Vettel. Vanochtend kreeg de Friese coureur te horen dat hij mocht instappen bij Williams, omdat Albon met een blindedarmontsteking was opgenomen in een ziekenhuis.

Gridstraffen

Het is nog niet duidelijk vanaf welke plek De Vries zondag om 15.00 uur begint aan zijn debuutrace. Maar liefst negen coureurs krijgen een gridstraf en worden na de kwalificatie teruggezet op de startopstelling. Vermoedelijk start de debutant in de top 10.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nyck de Vries maakt dit weekend Formule 1-debuut

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore