Ga naar de inhoud
Op het nippertje 1-0

Oranjevrouwen plaatsen zich diep in blessuretijd rechtstreeks voor WK

Grote ontlading bij de Oranjevrouwen Beeld © ANP

De Oranjevrouwen hebben zich gisteravond op het nippertje geplaatst voor het WK in Australië en Nieuw-Zeeland in 2023. Na een bloedstollend spannende wedstrijd wonnen ze in de 92ste minuut met 1-0 van IJsland. Esmee Brugts maakte het winnende doelpunt. Onder leiding van de nieuwe bondscoach Andries Jonker zijn we er dus weer bij en dat is prima.

Op 22 oktober wordt duidelijk tegen wie de Leeuwinnen het in de groepsfase van het eindtoernooi op moeten nemen.

Winnen moest

Het is de derde keer dat de vrouwen meedoen aan een WK. In Canada in 2015 en in Frankrijk in 2019 was Nederland van de partij. 

Om nu al verzekerd te zijn van deelname aan het WK volgende zomer, moest er gisteren in de Galgenwaard in Utrecht gewonnen worden. Alleen de groepswinnaar stelt een direct ticket veilig, de nummers 2 van de negen poules moeten de playoffs in. 

Omdat Oranje in groep C twee keer punten liet liggen tegen Tsjechië (1-1 en 2-2) en IJsland verder alles won, stond Nederland voor de wedstrijd op de tweede plaats, met 1 punt achterstand.

'Vrouwenvoetbal
Lees ook:
'Vrouwenvoetbal is commercieel volwassen geworden'

En dus werd er met man (vrouw) en macht jacht gemaakt op een doelpunt, maar heel lang tevergeefs.

In de eerste helft waren er veel kansen voor de Leeuwinnen. Onder meer zat de lat in de weg. Jansen en van de Donk schoten daar tegenaan, Van de Gragt schoot op de keeper die de bal vervolgens ook via de lat wegwerkte. En dat waren slechts drie van de vele momenten dat een doelpunt heel dichtbij was, maar niet viel.

En ook in de tweede helft wilde de bal er niet in. In totaal schoot Nederland meer dan twintig keer op het doel van IJsland en was het voor de fans op de tribunes bloedstollend spannend. 

Maar diep in blessuretijd werd het dan toch 1-0 en ontplofte de Galgenwaard.

Kersverse bondscoach

Nederland bereikte drie jaar geleden op het WK in Frankrijk de finale, waarin de Amerikaanse voetbalsters met 2-0 te sterk waren. Op het EK van deze zomer in Engeland bleef Oranje als titelverdediger steken in de kwartfinales.

Het leidde tot het ontslag van bondscoach Mark Parsons. Zijn opvolger Andries Jonker debuteerde afgelopen vrijdag in de met 2-1 gewonnen oefeninterland tegen Schotland.

Jonker zei na de wedstrijd tegen IJsland dat hij de hoop eigenlijk al had opgegeven. "Ik ben vandaag wel een stukje ouder geworden", zei de 59-jarige Jonker. Meer daarover lees je in dit artikel

Bondscoach
Lees ook:
Bondscoach Mark Parsons per direct weg bij Oranje Leeuwinnen

Nederland wil samen met België en Duitsland het WK voor vrouwen van 2027 organiseren. De drie landen hebben in 2020 hun interesse kenbaar gemaakt bij de mondiale federatie FIFA en de Europese bond UEFA. De KNVB was in eerste instantie van plan om zich alleen kandidaat te stellen, maar besloot de Belgische en Duitse bond erbij te halen toen het deelnemersveld van het WK werd uitgebreid van 24 naar 32 landen.

Naar verwachting beslist de FIFA volgend jaar waar het WK 2027 wordt gehouden. Het is de bedoeling dat de finale in Nederland wordt gehouden als de drie buurlanden het toernooi krijgen toegewezen.

Bondscoach
Lees ook:
Bondscoach Jonker had de hoop op het WK 'eigenlijk al opgegeven'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore