Ga naar de inhoud
Overwinning 'speciaal'

Max Verstappen na zege Zandvoort: 'Trots om Nederlander te zijn'

Euforie in Zandvoort: 'Ben heel emotioneel'

00:53

Max Verstappen moest er naar eigen zeggen hard voor werken, maar net als vorig jaar kwam hij als winnaar van de Dutch GP over de finish in Zandvoort. "Het is altijd speciaal om je thuisrace te winnen", zei hij in een eerste reactie.

De coureur van Red Bull zei over zijn overwinning: "Eerlijk gezegd moest ik er nu nog harder voor werken dan vorig jaar." Cruciaal was volgens Verstappen de beslissing om een pitstop te maken toen de safetycar in de slotfase van de race de baan op kwam, nadat de Alfa Romeo van Valtteri Bottas was stilgevallen op het rechte stuk. "We maakten de juiste beslissingen op de juiste momenten", zei Verstappen.

"Ik dacht aanvankelijk dat we het wel tot het einde zouden redden op de harde band, al waren we iets langzamer dan Mercedes. Maar toen de safetycar de baan op kwam, dacht ik dat we het niet zouden volhouden als we geen pitstop zouden maken."

Trots

Red Bull haalde Verstappen tijdens de safetycar-fase naar binnen voor nieuwe banden en op die softs wist hij direct na de herstart Lewis Hamilton, die niet naar binnen ging, te passeren. "Het was een beetje een vraagteken hoe het op die banden zou gaan, maar het pakte goed uit. Bij de herstart had ik wat meer topsnelheid dan Lewis en dat hielp om hem voor de eerste bocht aan te vallen. De snelheid was daarna weer geweldig en de balans in de auto heel goed. Geweldig om hier weer te winnen."

Verstappen hield de Nederlandse vlag omhoog toen hij na de race uit zijn Red Bull was gestapt. "Ik ben heel blij dat jullie allemaal zijn gekomen om me aan te moedigen", zei hij tegen de ruim 100.000 fans op de tribunes. "Ik ben trots om Nederlander te zijn."

Razendsnelle
Lees ook:
Razendsnelle Max Verstappen wint GP Zandvoort, wereldtitel stap dichterbij

George Russell was bijzonder tevreden met zijn tweede plaats in de Dutch Grand Prix. De Britse coureur van Mercedes haalde in de slotfase nog zijn teamgenoot Lewis Hamilton in, maar kon winnaar Max Verstappen niet bedreigen. "Toch hebben we als team een ongelooflijke snelheid laten zien en dat geeft ons het vertrouwen dat we echt stappen vooruit maken. We zitten dichtbij de hoogste trede van het podium", zei Russell, die als zesde was gestart.

Leclerc: 'Max te snel'

Hij bedankte na de race het publiek in Zandvoort. "Wat een geweldige ontvangst. Alle coureurs vinden het een genot om hier in Holland te rijden, dank jullie wel", richtte hij zich tot de 105.000 toeschouwers, die toch vrijwel allemaal fan van Verstappen waren.

Charles Leclerc eindigde als derde. De coureur van Ferrari gold vooraf als de grootste concurrent van Verstappen voor de zege, omdat hij snel was in de trainingen en maar net achter de Nederlander zat bij de kwalificatie. "Max was gewoonweg te snel. Het gat met hem is erg groot. Wij waren een beetje ongelukkig in de race qua strategie, maar het had niks uitgemaakt."

Bekijk ook: 600 euro voor een plekje op de Formule 1-camping

03:16
Luxe is het niet: zo ziet de F1-camping in Zandvoort eruit.