Ga naar de inhoud
Wedstrijd gewonnen

Nog geen afscheid van Serena Williams op US Open, al wel eerbetoon

Serena Williams na haar winst tegen Danka Kovinic. Beeld © ANP / AFP

Serena Williams heeft haar afscheid op de US Open uitgesteld door de tweede ronde te bereiken. De 40-jarige Amerikaanse, die in totaal 23 grandslamtitels veroverde, was Danka Kovinic met 6-3 6-3 de baas. Toch kreeg ze al wél een eerbetoon van onder anderen Billie Jean King en Oprah Winfrey.

Om iets na 19.00 uur (lokale tijd) betrad Williams gisteren onder luid gejuich het volledig uitverkochte centercourt op Flushing Meadows. Dat deed ze in een jurk met diamanten die door haar kledingsponsor was gefabriceerd voor haar laatste toernooi.

Afscheidstournee

In aanloop naar de US Open liet Williams weten dat ze bezig is aan een afscheidstournee, maar een specifiek toernooi noemde ze niet. Men neemt aan dat de US Open haar laatste toernooi is. 

Serena
Lees ook:
Serena Williams verliest eerste duel na bekendmaken afscheid

Onder anderen Bill Clinton, Mike Tyson en Martina Navratilova waren aanwezig in het Arthur Ashe Stadium, waar Williams een uur en 40 minuten nodig had voor de zege tegen de Montenegrijnse. In de tweede ronde treft Williams de als tweede geplaatste Anett Kontaveit uit Estland.

Ondanks haar overwinning was er al wel een eerbetoon voor Williams. "Ik weet nog dat ik je voor het eerst zag toen je zes jaar oud was, op een clinic", zei de 78-jarige Billie Jean King. Zij was ooit de nummer één ter wereld. "Ik vroeg of je even wilde serveren en iedereen keek toe. 'Verander er maar niks meer aan', zei ik toen tegen je. En vanavond hebben we weer gezien wat voor wapen het is."

Ook Oprah Winfrey sprak haar toe via een videoboodschap. "Ik had dit totaal niet verwacht", zei Williams vervolgens. "Ik geef altijd alles en voel me zo comfortabel op deze baan. Het publiek zorgde voor een gekkenhuis en heeft me er echt doorheen geholpen."

'Moeilijke beslissing'

"Het was een heel moeilijke beslissing en dat is het altijd als je ergens zoveel van houdt", zei Williams over haar afscheid.

"Maar het is tijd voor andere hoofdstukken in het leven, noem het Serena 2.0. Ik kijk er naar uit dat ik na het opstaan niet hoef te rennen naar de tennisbaan. En ik wil een goede mam zijn voor mijn dochter", zei ze vlak voordat ze haar vier jaar oude dochtertje knuffelde.

Oud-tennissers
Lees ook:
Oud-tennissers roemen Serena Williams bij naderend afscheid