Ga naar de inhoud
Utrecht

Jumbo-Visma oppermachtig in ploegentijdrit Vuelta: Robert Gesink pakt leiderstrui

Beeld © ANP

De Nederlandse wielerformatie Jumbo-Visma heeft zijn favorietenrol meer dan waargemaakt in de openingsrit van de Ronde van Spanje. In de ploegentijdrit door Utrecht was de formatie veel sneller dan de rest. Nederlander Robert Gesink ging als eerste van de ploeg over de finish en is daarmee de eerste drager van de rode leiderstrui deze ronde.

Het is daarmee voor het eerst sinds 2015 dat een Nederlander in de rode trui rijdt. Toen was het Tom Dumoulin.

Eerste meetpunt

Bij het eerste tussenmeetpunt halverwege was de ploeg duidelijk sneller dan de concurrentie. Instorten deed de ploeg daarna niet. De voorsprong bleef in het tweede deel nagenoeg gelijk. Uiteindelijk waren de Jumbo-Visma's 13 seconden sneller dan nummer twee Team Ineos, in een tijd van 24 minuten en 40 seconden.  

Voormalig
Lees ook:
Voormalig wielerhoop Gesink kent zijn rol bij start Vuelta

Robert Gesink mocht van de ploeg als eerste zijn wiel over de finish drukken, waarmee hij nu aan kop gaat in het algemeen klassement.

Nederlands hoop 

Gesink was jarenlang de hoop van de Nederlandse wielerfans in de grote rondes. De Achterhoeker werd een keer vijfde en een keer zesde in de Tour de France en won in de Vuelta van 2016 een rit naar de top van de Aubisque. Maar een leiderstrui in een grote ronde droeg hij nooit. De laatste jaren groeide hij meer en meer in een dienende rol voor zijn kopmannen als Roglic en Vingegaard. 

Met het oppermachtige ploegenspel heeft ook kopman Primoz Roglic meteen zijn eerste slag geslagen. De Sloveen gaat deze ronde voor zijn vierde eindoverwinning op rij in de Vuelta. Dat is nog nooit iemand eerder gelukt. De Spanjaard Robert Heras is de enige renner die de ronde vier keer won, maar deed dat tussen 2000 en 2005. 

Utrecht
Lees ook:
Utrecht verwelkomt Vuelta-renners met vaartochtje over de grachten