Ga naar de inhoud
Europees voetbal

AZ na ruime zege op drempel groepsfase Conference League

Samenvatting: AZ wint ruim van Gil Vicente

06:55

AZ heeft een goede stap gezet richting de groepsfase van de Conference League. In eigen huis werd Gil Vicente, de nummer vijf uit Portugal van vorig seizoen, met 4-0 opzij gezet. Volgende week wacht de return in het zuiden van Europa, waar de Alkmaarders dus een ruime voorsprong verdedigen.

Samenvatting:
Kijk ook:
Samenvatting: Twente verliest, maar er is nog hoop

In de achtste minuut brak AZ goed door aan de linkerkant. Tijjani Reijnders stoomde uitstekend op en vond Myron van Brederode, die op een haar na miste. Volgens de grensrechter was het buitenspel, maar uit de herhaling bleek daar weinig van.

In de 23e minuut was het alsnog raak. Een prachtige aanval over veel schijven belandde bij Milos Kerkez, die lekker voorgaf. Centrumspits Vangelis Pavlidis bekleedde bij de eerste paal de rol als bliksemafleider en Dani de Wit kopte zijn vierde van het seizoen binnen.

Pavlidis liet nogmaals zijn kwaliteiten zien in minuut 34. De Griekse spits slalomde richting de achterlijn, maar kon helaas voor AZ geen Alkmaars hoofd vinden voor de goal van Gil Vicente.

Opstootje

Er gebeurde weinig, tot vlak voor rust. Het duel ontvlamde, toen Van Brederode naar het gras ging en naar het gezicht greep. De Portugezen weigerden de bal vervolgens buiten te trappen voor een eventuele blessurebehandeling.

Een oude ongeschreven voetbalwet luidt dan: wraak wacht om de hoek. Kerkez speelde voor eigen rechter en schopte Henrique Gomes tegen de grond. Er ontstond een ouderwets Portugal - Nederland-opstootje, waarin drie gele kaarten werden getrokken.

In de tweede helft behield AZ de controle. Een geweldige aanval over diverse spelers kwam in minuut 60 bij Reijnders terecht, die zijn schot net niet genoeg kracht kon meegeven. Daarom bleef het slechts 1-0, waardoor Gil Vicente kon blijven hopen.

Marge vergroten

In minuut 72 leek Pavlidis de 2-0 niet te kunnen missen. Het afjagen van De Wit leverde een reuzenkans op voor de Griek, die de bal niet helemaal lekker kreeg aangespeeld door de middenvelder van AZ. De keeper van Gil Vicente kon zodoende redding brengen.

Invaller Mayckel Lahdo mocht alsnog de marge vergroten. Pavlidis maakte er in de slotfase op fraaie wijze 3-0 van, waarna invaller Mees de Wit de eindstand op het scorebord zette.

Het AZ-publiek zong direct: "We gaan Europa in", om alvast een voorsprong te nemen op wat komen gaat.

Return

Die return volgende week is eveneens te zien bij RTL7. Mocht AZ dit tweeluik overleven, en daar heeft het nu alle schijn van, dan wacht net als vorig seizoen de groepsfase van de Conference League.

Toen waren de achtste finales het eindstation voor de Alkmaarders.

Bekijk ook: Jansen: 'Hier staat een trotse trainer'

02:16
AZ-coach Pascal Jansen was dik tevreden met het optreden van zijn ploeg.