Sport

Debutant Hoole reus tussen de klimmers in Vuelta

18 augustus 2022 07:31 Aangepast: 18 augustus 2022 07:31

In zijn eerste volledige jaar als wielerprof debuteert Daan Hoole meteen in een grote ronde. De 23-jarige renner uit Zuidland maakte de afgelopen maanden indruk op ploegleiding en collega's en is een van de acht renners waarmee Trek-Segafredo vrijdag in Utrecht aan de Ronde van Spanje begint.

Met zijn 1,98 meter valt Hoole op, zeker tussen de vele klimmers in de Vuelta. Voor zover hij weet is in het profpeloton alleen Mathias Norsgaard langer. De Deen van Movistar zit net boven de 2 meter en is vrijdag, wanneer de Spaanse rittenkoers van start gaan met een ploegentijdrit, toevallig ook een debutant.

Zondag maakte hij nog deel uit van de Oranje-sprinttrein rond Fabio Jakobsen, die in München de Europese titel won. "Het was heel speciaal, Fabio woont tegenwoordig in Zuidland en ik ken hem goed. We waren allemaal gemotiveerd om hem naar de sprint te brengen want we geloofden in zijn kansen."

Selectie

Het was Mads Pedersen eerder in de Rondes van België en Noorwegen al opgevallen dat je die lange Nederlander er wel bij kunt hebben als er een sprint voorbereid moet worden. Toen de Deense oud-wereldkampioen, ritwinnaar in de Tour, ervoor koos de Vuelta te rijden drong hij bij de ploegleiding ook aan op een selectie voor Hoole. "Aan het begin van het jaar was er nog geen sprake van dat ik een grote ronde zou rijden, maar langzaamaan veranderde dat."

Zijn optredens op de NK's - derde in de tijdrit, tweede in de wegrace - gaven mogelijk de doorslag. En zo staat de Zuid-Hollander voor een nieuw avontuur. "Ik ben enorm benieuwd. Begin juli ben ik drie weken op hoogtestage geweest in Livigno. In de Ronde van Polen voelde ik me nog niet super, maar dat zat er ook dicht op. Ik hoop dat ik de komende weken het harde werk kan belonen."

Om de ploegentijdrit voor te bereiden toog de ploeg woensdag nog naar vliegbasis Soesterberg om op afgesloten asfalt te kunnen trainen. Trek geldt als een outsider voor de winst, maar heeft anders met Pedersen een renner die de twee dagen erna in massasprints zich richting leiderstrui kan sprinten. "Het zal lastig worden", denkt Hoole, die in de Tour de l'Avenir met de nationale selectie al eens een ploegentijdrit won. "Maar daar reden we met vijf tijdrijders en een klimmer die het ook kan. Hier hebben we ook twee mannen van amper 50 kilo." De Italiaan Antony Tiberi is de gelukkige die in het wiel van Hoole mag rijden. "Ja, die zit aardig uit de wind."

ANP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore