Sport

Baanwielrenner Van Loon strandt op EK in kwartfinales sprint

13 augustus 2022 20:03

Voor de Nederlandse baanwielrenner Tijmen van Loon is het sprinttoernooi bij de EK in München in de kwartfinales geëindigd. De 21-jarige Amstelvener, die eerder deze zomer Europees sprintkampioen onder 23 jaar werd, moest het afleggen tegen de Fransman Rayan Helal.

De 23-jarige Helal nam in beide heats op de korte baan van 200 meter in München direct na de start de leiding. Het lukte Van Loon beide keren niet om de Fransman te passeren.

De jonge Nederlander mocht op de EK uitkomen op de sprint bij afwezigheid van Harrie Lavreysen en Jeffrey Hoogland. De nummers 1 en 2 van de Olympische Spelen van Tokio en ook van de EK van vorig jaar in Zwitserland op dit onderdeel deden in München alleen mee aan de teamsprint.

Goud

Samen met Roy van den Berg pakten Lavreysen en Hoogland vrijdag zoals verwacht het goud. Ze keerden daarna terug naar huis. In de trein zagen ze op een laptop via een livestream de jonge Van Loon in de kwalificatie de vijfde tijd noteren (9,695 seconden). Van Loon mocht daardoor de eerste knock-outronde overslaan. In de achtste finales versloeg hij de Pool Rafal Sarnecki, maar in de kwartfinales bleek Helal te sterk.

Op de 500 meter tijdrit eindigden Steffie van der Peet en Kyra Lamberink naast het podium. Van der Peet (22) werd vierde in 33,673 seconden, ruim een seconde achter de Duitse winnares Emma Hinze. Lamberink (26) eindigde als zevende in 34,042.

ANP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore