Ga naar de inhoud
Eredivisie

Ajax komt achter, maar begint competitie tóch met zege

Brobbey met een goal Beeld © Pro Shots / Marcel van Dorst

Regerend landskampioen Ajax is het nieuwe voetbalseizoen zonder kleerscheuren begonnen. Uit bij Fortuna Sittard leed de ploeg van trainer Alfred Schreuder net geen puntenverlies: 2-3. Na een stroeve eerste helft, waardoor de Amsterdammers zelfs met een achterstand gingen rusten, stelden de bezoekers orde op zaken na met name het inbrengen van centrumspits Brian Brobbey.

In de eerste helft liet Ajax niet zien aan de beterende hand te zijn na de 3-5 nederlaag tegen PSV in de Johan Cruijff Schaal van vorige week. De Amsterdammers hadden wel vaak de bal in Sittard, maar creëerden amper kansen en waren heel slordig in balbezit.

Tot overmaat van ramp stond het team van Schreuder bij balverlies niet goed en was er van Ajax-kant geen goede druk op de bal. Daardoor was elke tegenstoot van Fortuna gevaarlijk. Dat bleek al in minuut zes.

Steven Bergwijn verspeelde de bal, Perr Schuurs stond verkeerd te dekken en één diepe pass leverde meteen een enorme mogelijkheid op voor Paul Gladon. De spits van de Limburgers faalde niet: 0-1.

Ajax zette daar alleen mislukte schoten van Kenneth Taylor en Antony tegenover.

Fortuna mocht overigens niet mopperen dat de thuisploeg met elf spelers mocht blijven staan. Mats Seuntjens maakte met al geel op zak een oliedomme overtreding, die normaal gesproken altijd een gele prent zou opleveren. Scheidsrechter Serdar Gözübüyük zag de schop op de schenen van Antony echter door de vingers.

Goede wissels

Schreuder had na 45 minuten ploeteren genoeg gezien en greep in. In de tweede helft bracht hij Brian Brobbey en Davy Klaassen. Die keuze betaalde zich binnen drie minuten meteen uit.

Eerst verlengde Klaassen een voorzet van Taylor het doel in: 1-1. Kort daarna legde Brobbey de bal panklaar neer voor rechtsback Devyne Rensch, die de 1-2 maakte. De spits zelf zorgde voor de fraaie 1-3.

De 1-4 van Bergwijn werd afgekeurd voor buitenspel. Maar duidelijk werd, dat Ajax een stuk beter speelde met een echte centrumspits in de punt van de aanval. De voorhoede van de eerste helft (met Antony, Dusan Tadic en Bergwijn) bewoog te vaak naar de bal toe en maakte zo weinig ruimte voor elkaar.

Burak maakte het nog spannend

Invaller Burak Yilmaz, hartstochtelijk toegezongen door het thuispubliek, maakte er in de slotfase nog 2-3 van. De Turkse spits, vorig jaar nog actief op het EK, liet met zijn acties en passie zien een aanwinst voor de Eredivisie te zijn.

De gelijkmaker viel niet, waardoor Ajax toch de eerste driepunter kon bijschrijven aan de start van het nieuwe seizoen 2022/2023. Coach Schreuder zal desalniettemin flinke hoofdbrekens hebben. Want begon hij nu verkeerd, of heeft hij juist goed gewisseld?

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore