Nog meer werk voor de VAR

FIFA overvalt KNVB met late spelregelwijziging

04 augustus 2022 20:22 Aangepast: 04 augustus 2022 21:39
Van Dijk en het moment van Benzema vorig seizoen in de Champions League-finale. Beeld © Pro Shots / imago

Voor komend seizoen is door de wereldvoetbalbond FIFA een spelregel in het voetbal gewijzigd. Spelers en coaches krijgen te maken met het zogenaamde ‘Offside Deliberate Play’.

De vaderlandse voetbalbond KNVB werd pas vorige week op de hoogte gebracht van deze spelregelwijziging, die het best kan worden uitgelegd aan de hand van een fragment. 

Dit moment was veel voetballiefhebbers een doorn in het oog. Waarom? Doelpuntenmaker Kylian Mbappé stond overduidelijk buitenspel toen zijn landgenoot hem aanspeelde.

De goal werd dus afgekeurd? Nee! De dienstdoende scheidsrechter Anthony Taylor werd weggehoond, maar nam de enige juiste beslissing door de treffer goed te keuren. Frankrijk zou daardoor de Nations League-finale winnend afsluiten.

De regel die toen gold, luidde als volgt: er ontstaat een ‘nieuwe situatie’, als de verdediger een bal onbedoeld verlengt. Als dan de speler in buitenspelpositie de bal ontvangt, geldt het eerder geconstateerde buitenspel niet.

Goal Benzema

In de Champions League-finale tussen Real Madrid en Liverpool gebeurde hetzelfde, en werd (met de oude regel nog in de hand) gek genoeg de verkeerde beslissing genomen door arbiter Clément Turpin.

De oude regel schreef hier eigenlijk voor: honderd procent goal van Karim Benzema. Omdat hij de bal ontving van een Liverpool-speler. Maar nee, luidt nu de regel, de bal wordt onbewust en ongecontroleerd gespeeld door een tegenstander. 

Waarschijnlijk nam scheidsrechter Turpin daar alvast een voorschot op het nieuwe seizoen. Want de FIFA hanteert nu deze nieuwe regel, die al meteen voor komend weekend wordt ingevoerd.

Elke goal die ontstaat nadat een speler niet bewust en/of ongecontroleerd een bal heeft verlengd richting de scorende speler, wordt afgekeurd.

Dan gaat het om bijvoorbeeld geblokte schoten, een onbedoeld met het hoofd verlengde bal of een ongecontroleerde pass in de voeten van een scorende speler.

Grijs gebied

Dit betekent meer werk voor de VAR, want er komt een grijs gebied om over te oordelen bij. Vandaar dat de KNVB graag eerder op de hoogte was gebracht van deze wijziging, maar de FIFA besloot deze pas laat te communiceren.

Dat was opvallend laat, omdat bijvoorbeeld de Belgische voetbalcompetitie al was begonnen, net als de voorronden voor Europese bekertoernooien.

'Lastig'

Scheidsrechtersbaas Dick van Egmond van de KNVB erkent dat het soms best lastig is om vast te stellen wanneer een speler per ongeluk een tegenstander in buitenspelpositie aanspeelt of dat hij gewoon een domme fout maakt en er sprake is van onkunde.

"Je hebt een grijs gebied. Je kan dus zaken anders interpreteren. Arbiters, videoscheidsrechters en ook journalisten en commentatoren zullen het niet altijd met elkaar eens zijn. Maar dat gebeurt vaker."

Van Egmond verwacht niet dat de nieuwe regelgeving in de praktijk erg gaat opvallen. "Ik denk dat het gemiddeld om één of anderhalve spelsituatie in een weekeinde gaat", zei hij tijdens een bijeenkomst over de rol van de videoscheidsrechter op het hoofdkantoor van de KNVB in Zeist.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore