Ga naar de inhoud
Bewogen week

Koen Verweij stopt met schaatsen: 'Lichaam kan het gewoon niet meer aan'

Schaatser Koen Verweij, eind vorig jaar. Beeld © ANP / Hollandse Hoogte / Sietse de Boer

Schaatser Koen Verweij beëindigt zijn schaatscarrière. In een interview in De Telegraaf laat de 31-jarige Verweij weten dat hij vanwege lichamelijke klachten niet meer het topniveau kan schaatsen dat hij graag zou willen. Eerder deze week werd duidelijk dat hij en Jutta Leerdam uit elkaar zijn.

Koen Verweij zegt in de krant dat stoppen met schaatsen geen gemakkelijke keuze was. Hij noemt het winnen van de wereldtitel allround in 2014 in Thialf een hoogtepunt van zijn schaatscarrière. Datzelfde jaar won hij goud tijdens de Winterspelen in Sotsji op de ploegenachtervolging en pakte hij zilver op de 1500 meter.

Vier jaar later won hij nog twee bronzen plakken (massastart en ploegachtervolging) tijdens de Spelen van Pyeongchang. De Noord-Hollander wist zich niet te kwalificeren voor de Spelen die begin dit jaar in Beijing zijn gehouden.

Jutta
Lees ook:
Jutta Leerdam zet punt achter relatie met Koen Verweij

Maandag werd bekend dat de relatie van Verweij met schaatsster Jutta Leerdam na ruim vijf jaar voorbij is. Verweij en Leerdam zetten enkele jaren geleden een eigen ploeg op.

Het team (Worldstream-Corendon) werd dit voorjaar opgeheven nadat de schaatsster was overgestapt naar Jumbo-Visma. Bekijk het sprookje van de twee in deze video: 

Het sprookje van Jutta Leerdam en Koen Verweij in vogelvlucht

01:48
Het leek zo'n mooi sprookje: de twee schaatssterren leerden elkaar kennen op de schaatsbaan en hadden sinds 2017 een relatie. En de vonken spatten er sindsdien vanaf, maar toch...

Over zijn relatie zegt Verweij in het interview met de krant dat hij 'terugkijkt op vijf zeer speciale jaren'. "Het was een onvergetelijke reis, waarbij ik veel heb geleerd van deze prachtige powervrouw", zegt de schaatser.

"Uiteindelijk is dit besluit voor beide partijen het beste, omdat we gewoon in verschillende levensfases zitten. Ik zal altijd van Jut blijven houden en gun haar het beste voor de toekomst."

Carrière bij investeringsfonds

Verder vertelt Verweij aan De Telegraaf dat hij zich gaat richten op een carrière bij een investeringsfonds, waar hij een commerciële tak opricht. "Ik ben er dankbaar voor dat ik tijdens mijn schaatscarrière al aan het zakenleven heb mogen ruiken", zegt hij.