Ga naar de inhoud
Eerste keer ooit

Wembley ontploft! Engeland wint EK voetbal met coach Sarina Wiegman

Feest na de 1-0. Beeld © ANP

Net als in 2017 is Sarina Wiegman Europees kampioen voetbal. Toen als coach van Nederland, nu bij Engeland. In de finale op Wembley werd Duitsland na verlenging met 2-1 verslagen.

Wiegman werd de afgelopen weken al bewierookt om haar uitstraling, haar rust en vooral natuurlijk om de prestaties bij het Engelse team. Dat zal na de finale zeker niet minder worden, want er barstte op Wembley direct een enorm volksfeest los.

Winst in de verlenging

Het was een wonderschoon doelpunt van Ella Toone die de toon zette voor dat feest. Zij stond in de 62ste minuut oog in oog met de Duitse keeper, en verschalkte die met een prachtige boogbal. Maar de Duitsers kwamen terug, Lina Magull maakte er van dichtbij 1-1 van. 

Er was een verlenging nodig om tot een winnaar te komen. De Engelsen zetten aan voor een laatste offensief en dat werd zowaar beloond. Een uiterste krachtsinspanning van Chloe Kelly in de 110de minuut zorgde ervoor dat Wembley explodeerde.

Wiegman

En zo gebeurde het dat Engeland Europees kampioen werd. Die zin is uniek, want zowel de mannen als de vrouwen van de Engelse voetbalploegen werden dat nog nooit. En dat met een Nederlandse coach. Wiegman mag zichzelf nog maar eens vier jaar de beste van Europa noemen, en waar ze in Nederland in de beeldentuin van de KNVB al een standbeeld heeft, zou het zomaar eens kunnen dat die straks in Engeland ook zal verschijnen.

Populair is ze in ieder geval, zo blijkt ook wel uit onderstaande video:

Britten ook voor finale al dol op Wiegman: 'Ruud Gullit van het vrouwenvoetbal'

01:23
Britten dol op Wiegman: 'Ruud Gullit van het vrouwenvoetbal'