Ga naar de inhoud
Zes dagzeges

Philipsen wint slotetappe in succesvolste Tour ooit voor Nederlandse Jumbo-Visma-ploeg

Beeld © EPA

Met een sprintzege van Jasper Philipsen op de Champs-Elysées is de 109e editie van de Ronde van Frankrijk erop. Met de gele, de groene én de bolletjestrui in de ploeg was het voor de formatie van Jumbo-Visma de meest succesvolle Ronde van Frankrijk voor een Nederlandse ploeg in decennia.

Met zes etappezeges en met de winnaars van het eindklassement, het puntenklassement en het bergklassement in de ploeg, was de dominantie van de Nederlandse ploeg enorm. Het was voor het laatst begin jaren 80 dat een Nederlandse ploeg, de roemruchte Raleigh-formatie, zo'n overmacht aan de dag legde.

Steven Kruijswijk

Alleen deed die ploeg dat toen met vooral Nederlandse renners in de gelederen. Team Jumbo-Visma had er deze Tour slechts één:  Steven Kruijswijk, die bovendien halverwege de ronde uitviel na een valpartij. 

Kruijswijk
Lees ok:
Kruijswijk geeft medische update na val in Tour

De groene trui voor de Belgische alleskunner Wout van Aert werd al in de eerste tourweek zo goed als veiliggesteld met onder meer twee etappeoverwinningen. De machtsgreep van Vingegaard in het algemeen klassement kwam in de tweede week in de Alpen, waar de Sloveense favoriet en titelverdediger Tadej Pogacar uiteindelijk bezweek onder het ploegengeweld van de Nederlandse formatie, die aanval na aanval uitvoerde.

Overmacht

In de slotweek werd het feestje nog groter: Vingegaard, die in de bergen eerst nog dacht vooral zijn gele trui te moeten verdedigen, kon zelfs aanvallen en pakte zo in de laatste bergetappe ook de bolletjestrui en de etappe. Daarna pakten de Fransman Laporte en Wout van Aert nog twee etappes en brachten het totaal daarmee op zes dagzeges.