Ga naar de inhoud
'Heb mijn les geleerd'

Hassan mist haar eindschot en wordt zesde op 5000 bij WK

Sifan Hassan in actie tijdens de finale van de 5000 meter. Beeld © ANP

Sifan Hassan heeft bij de WK atletiek in het Amerikaanse Eugene geen medaille gewonnen op de 5000 meter. De Nederlandse atlete liep in de finale in stadion Hayward Field naar de zesde plaats. Ze kwam in de laatste 200 meter duidelijk snelheid tekort. De Ethiopische Gudaf Tsegay won in 14.46,29. Hassan klokte 14.48,12.

De Keniaanse Beatrice Chebet greep het zilver in 14.46,75, Dawit Seyaum uit Ethiopië behaalde het brons in 14.47,36. Hassan miste eerder op de WK ook al een medaille op de 10.000 meter. Op die afstand eindigde ze als vierde.

Drie jaar geleden op de mondiale titelstrijd in Doha veroverde ze nog het goud op de 1500 en 10.000 meter. Vorig jaar veroverde ze in Tokio olympisch goud op de 5000 en 10.000 meter en brons op de 1500 meter.

Het verhaal van Hassan is inmiddels bekend. Na de voor haar zo succesvol verlopen Olympische Spelen in Tokio, was de geboren Ethiopische even helemaal klaar met hardlopen. Ze was mentaal en fysiek op en had behoefte aan rust en een lange vakantie.

'Te laat begonnen'

Hassan ging naar Turkije, bezocht haar geboorteland Ethiopië en deed de ramadan voor het eerst van haar leven in Mekka. De atlete, die al zeventien medailles veroverde op grote internationale kampioenschappen, overwoog zelfs het hele jaar 2022 geen wedstrijden te lopen en dus ook de WK over te slaan. Uiteindelijk besloot ze pas tien weken voor de mondiale eindstrijd de trainingen te hervatten.

"De WK van 2019 in Doha waren speciaal omdat ik daar voor het eerst wereldkampioen werd, de Olympische Spelen in Tokio waren speciaal omdat ik daar drie medailles won. Dit toernooi is ook speciaal, omdat ik nu weet dat talent alleen niet genoeg is. Ik heb mijn lesje geleerd. Ik ben te laat begonnen met trainen en al die anderen zijn wel het hele jaar al bezig. Dus moet ik erkennen dat de anderen beter waren."

Hassan
Lees ook:
Hassan staat wereldtitel 10.000 meter af en wordt vierde

Nederlandse mannenploeg

De Nederlandse mannenploeg kwam in actie op de 4x400 meter estafette. Hun doel was plaatsing voor de finale bij de WK in Eugene, maar dat is net niet gelukt. Isayah Boers, Terrence Agard, Nick Smidt en Ramsey Angela eindigden in hun serie als vijfde in een tijd van 3.03,14.

Die klassering was niet goed genoeg, dus kwam het aan op de tijd. De twee tijdsnelsten in de twee heats kregen ook een finaleplek. Trinidad en Tobago en Frankrijk waren net iets rapper. De Franse ploeg klokte 3.03,13 en dat was 1 honderdste sneller dan de Nederlandse ploeg.

Het missen van de finale is een grote tegenvaller. De estafettemannen stuntten vorig jaar met zilver op de Olympische Spelen in Tokio. Toen liepen Liemarvin Bonevacia, Tony van Diepen, Agard en Angela de finale. De estafetteploeg won vorig jaar ook voor het eerst de World Relays. "Het is zuur als je op 1 honderdste het niet haalt, maar we hebben ons best gedaan. Meer zat er niet in", zei Boers na afloop.