Ga naar de inhoud
Chaos op vliegvelden

Valse start voor para-atlete Kimberly, belangrijkste spullen zijn onvindbaar

Alkemade won brons op de Paralympische Spelen in Tokio. Beeld © AFLO

De start had niet veel slechter kunnen verlopen voor para-atlete Kimberly Alkemade bij een belangrijk toernooi in het Mexicaanse Monterrey. Daar stond ze dan op het vliegveld: zonder bagage met daarin haar belangrijkste spullen. Haar reserveprothese, schoenen, voedingssupplementen en verschillende hygiënespullen. Allemaal in die vermiste koffer.

Nee, het gaat niet geweldig, zegt Alkemade, bronzenmedaillewinnaar op de 200 meter bij de Paralympische Spelen in Japan. Ze hoorde bij de grote favorieten voor het goud op de 200 meter, maar zit nu halfziek op haar hotelkamer. "Ik heb een keelontsteking. De voedingssupplementen die ik nodig heb, zitten nog in mijn bagage. Vandaag zou ik eigenlijk meedoen aan de 200 meter sprint, maar dat gaat niet door. Ik heb met mijn coach besloten om die over te slaan en me te focussen op de 100 meter morgenavond."

Weken
Lees ook:
Weken (tevergeefs) wachten op je koffer: 'Knuffel van mijn zoontje kwijt'

Alkemade en haar aanstaande vertrokken vanuit het Duitse Düsseldorf, vlogen naar Dublin, namen daar het vliegtuig naar Dallas en gingen van daaruit tenslotte naar Monterrey. Het Europese deel van hun reis werd verzorgd door de Ierse luchtvaartmaatschappij Air Lingus, het intercontinentale deel door American Airlines.

'We komen er niet doorheen'

Welke van de twee luchtvaartmaatschappijen de medische bagage heeft kwijtgemaakt, weet Alkemade niet. "We hebben echt geen idee. Onze familie doet haar best om erachter te komen, TeamNL is ermee bezig, wijzelf natuurlijk, maar we krijgen gewoon geen antwoord. We komen er niet doorheen. Niemand die iets weet of iets voor ons kan doen."

Op
Lees ook:
Op deze vliegvelden loop je meeste kans op annulering of vertraging

"De één wijst naar de ander en de ander wijst naar de één", zegt haar vriend. "Van de luchtvaartmaatschappijen hoeven we niet veel te verwachten. Gelukkig heeft haar sponsor ervoor gezorgd dat ze op tijd schoenen tot haar beschikking heeft, zodat we in ieder geval niet helemaal voor niets hiernaartoe zijn gereisd."

Harde tegenwind

Ideaal is het kortom allemaal niet. Temeer omdat er morgenavond ook nog harde tegenwind wordt verwacht bij de 100 meter sprint. Natuurlijk ook voor andere deelnemers, maar toch. "Ik loop deze 100 meter vooral om te testen hoe ik presteer als alle omstandigheden tegenzitten", zegt Alkemade. "De omstandigheden zijn niet de beste die je kan treffen, nee."

De 100 meter sprint T64 is in de nacht van vrijdag op zaterdag om 1.00 uur Nederlandse tijd.

Bekijk ook: 4 uur van tevoren op Schiphol? Zelfs dan dikke stress

04:04
Op Schiphol is er op drukke dagen geen enkele garantie dat je je vliegtuig haalt.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore