Ga naar de inhoud
EK voetbal voor vrouwen

Oranje naar kwartfinale op EK, nu wacht favoriet Frankrijk

Leuchter met de bevrijdende 1-2 Beeld © Pro Shots / Remko Kool

De Oranje Leeuwinnen hebben zich geplaatst voor de kwartfinales van het EK in Engeland. De ploeg van bondscoach Mark Parsons versloeg Zwitserland dankzij een knotsgekke slotfase met 1-4 en eindigde als tweede in de poule achter groepswinnaar Zweden. Daardoor staat Nederland volgende week zaterdag bij de laatste acht tegenover het zeer sterke Frankrijk.

Oranje startte met Jackie Groenen en Aniek Nouwen. De middenvelder was hersteld van een coronabesmetting, verdediger Nouwen was weer fit na een enkelblessure.

Vivianne Miedema ontbrak nog wel, de spits testte nog steeds positief na een coronabesmetting. Ze werd opnieuw vervangen door Lineth Beerensteyn.

Goede keepers

In de twaalfde minuut was het Zwitserland dat de eerste kans van de wedstrijd kreeg. Sandy Maendly haalde goed uit, maar keeper Daphne van Domselaar had een prachtige redding paraat.

Oranje stelde daar alleen een slap schotje van Beerensteyn tegenover. De spits kreeg daarna een grotere mogelijkheid, maar liet zich makkelijk vallen toen keeper Gaëlle Thalmann uitstekend ingreep.

Scheidsrechter Iuliana Demetrescu dacht aan een strafschop, maar moest die beslissing terugdraaien na een goede correctie door de videoscheidsrechter.

In de 34e minuut zat Thalmann Oranje weer dwars. Ze tikte een slimme kopbal van Lieke Martens over de lat. Aan de andere kant lette Van Domselaar goed op toen Géraldine Reuteler richting de hoek knikte.

Al met al ging het spel aardig op en neer en was er halverwege geen favoriet voor een zege aan te wijzen.

Verdedigende fouten

In de tweede helft sloeg Oranje, de regerend Europees kampioen, alsnog toe. Stefanie van der Gragt, ook al succesvol tegen Portugal, kopte op doel.

Haar inzet was zeker de doellijn gepasseerd, maar de Zwitserse Ana-Maria Crnogorcevic maakte door middel van een eigen doelpunt aan alle onzekerheid een einde: 0-1.

Helaas kon Nederland slechts kort genieten van de voorsprong. Reuteler was doortastender dan de Oranje-defensie en prikte raak: 1-1. Net als eerder dit toernooi liet de ploeg van Parsons zien last te hebben van veel verdedigende fouten.

Dat werd kort daarop opnieuw duidelijk. Toen kwamen de Leeuwinnen erg goed weg, toen Coumba Sow twee enorme kansen onbenut liet. De doelpaal en Van Domselaar stonden daar uitstekend hun mannetje.

Wel werd weer pijnlijk duidelijk, dat de regerend kampioen alles behalve stabiel is in het verdedigen van de Europese titel.

Krankzinnige slotfase

Parsons wisselde. Zo werd de weer vrij onzichtbare Martens van het veld gehaald. Oranje werd er niet minder gevaarlijk door. Nederland kreeg kansen, maar vond elke keer de goed keepende Thalmann op de weg.

Tot minuut 84. Toen zat de Zwitserse keeper mis en kopte de ingevallen Romée Leuchter raak in een leeg doel.

Omdat Victoria Pelova er in de slotfase nog 1-3 en 1-4 van maakte, kon Oranje zelfs nog de groep winnen. Daarvoor had het team van Parsons nog één goal nodig. Die volgde, maar die werd afgekeurd vanwege buitenspel van Pelova.

Kwartfinalist

Zo eindigde Nederland na een krankzinnige slot als tweede in de groep, omdat Zweden met maar liefst 5-0 Portugal opzij zette en daardoor poulewinnaar werd.

Volgende week zaterdag wacht in de kwartfinale het sterke en favoriete Frankrijk.

Een favoriete Leeuwin? Op deze Oranjecamping hebben ze dat wel

01:02