Ga naar de inhoud
WK Atletiek

Hassan staat wereldtitel 10.000 meter af en wordt vierde

Sifan Hassan heeft bij de WK in het Amerikaanse Eugene haar wereldtitel op de 10.000 meter moeten afstaan. De 29-jarige olympisch kampioene wist in de race in stadion Hayward Field zelfs het podium niet te bereiken. Ze eindigde als vierde.

Het goud was voor de Ethiopische Letesenbet Gidey, die ook de houdster is van het wereldrecord. De Keniaanse Hellen Obiri pakte zilver en haar landgenote Margaret Kipkemboi het brons.

De finale mondde uit in een lange eindsprint, waarin Hassan op de laatste 100 meter net tekortkwam voor het podium.

Al twijfel over topvorm

Het was voor de wedstrijd in Hayward Field allerminst zeker dat Hassan wel even zou gaan winnen of een medaille zou halen. Ze nam na de Olympische Spelen van vorig jaar in Tokio, waar ze drie medailles bemachtigde, voor een lange periode afstand van het hardlopen en begon pas tien weken voor de WK weer serieus te trainen. Er was dus twijfel of ze in topvorm zou verkeren.

In de wedstrijd bleek dat die lange onderbreking en late voorbereiding zich toch wreekten. Ze verschool zich vrijwel de hele wedstrijd achterin het veld en bemoeide zich niet met het tempo vooraan.

De strijd ontbrandde pas in de laatste vier ronden, toen de Ethiopische en Keniaanse atletes het initiatief namen. Hassan kon mee en had in de slotronde nog zicht op een podiumplek, maar in de laatste meters voor de streep verkrampte ze.