Ga naar de inhoud
'Nederlandse' berg

Tom Pidcock zegeviert op Alpe d'Huez, Vingegaard houdt het geel

Tom Pidcock tijdens de koninginnenrit in de Tour vandaag. Beeld © ANP

De koninginnenrit in de Tour de France is gewonnen door de Britse renner Tom Pidcock. De rit ging over drie cols van de zwaarste buitencategorie: de Galibier, de Croix de Fer, en de slotklim naar de 'Nederlandse berg' Alpe d'Huez. Jonas Vingegaard behield de gele trui.

Pidcock kwam solo over de streep. Hij was alleen overgebleven uit een kopgroep van vijf renners. Louis Meintjes werd tweede, voormalig Tourwinnaar Chris Froome werd derde.

Met Jonas Vingegaard als nieuwe klassementsleider ging het peloton op weg voor de zwaarste etappe van de Tour. Terwijl een kopgroep met Pidcock, Ciccone, Froome, Meintjes en Powless zo'n zeven minuten voorsprong pakte, reed de groep met favorieten gezamenlijk de Galibier en daarna de Croix de Fer op.

Bocht 7

Het spektakel dat werd verwacht op de slotklim op de mythische Alpe d'Huez, viel een beetje tegen. Pogacar plaatste twee aanvallen, maar Vingegaard kon ogenschijnlijk gemakkelijk in het wiel mee.

Alpe d'Huez telt 21 haarspeldbochten, is 13,9 kilometer lang, en heeft een gemiddeld stijgingspercentage van 8%. In bocht 7, ook wel bekend als 'de Nederlandse bocht', wachtte traditiegetrouw een oranje leger van wielerfans de renners op.

Deen
Lees ook:
Deen Jonas Vingegaard rijdt Pogacar uit de gele trui in Tour

De Nederlandse sprinter Fabio Jakobsen, die gisteren nog maar net binnen de tijdslimiet over de streep rolde, moest het peloton al vroeg laten gaan, maar ook vandaag bleef hij binnen de tijd: 40 minuten en 3 seconden na de winnaar kwam hij over de streep. De tijdslimiet lag op 44 minuten en 19 seconden.

Jakobsen heeft zijn zinnen gezet op een sprint op de Champs Elysees in Parijs, tijdens de laatste etappe volgende week zondag 24 juli.

Alpe d'Huez, 'de Nederlandse berg'

Acht keer kwam een Nederlandse wielrenner als eerste over de finish op de Alpe d'Huez; vaker dan coureurs uit ieder ander land. Daaraan ontleent Alpe d'Heuz dan ook de bijnaam 'Nederlandse berg'. Maar het wordt wel weer eens tijd die reputatie eer te bewijzen: de acht overwinningen werden geboekt in de eerste veertien aankomsten op Alpe d'Huez. Voorlopig was Gert-Jan Theunisse in 1989 de laatste die zijn concurrenten hier aan de zegekar bond. Zijn voorgangers waren Joop Zoetemelk (1976 en 1979), Hennie Kuiper (1977 en 1978), Peter Winnen (1981 en 1983) en Steven Rooks (1988).

Jakobsen
Lees ook:
Jakobsen dankbaar na ritzege: 'Dit is een stukje terugbetalen'