Ga naar de inhoud
Pogi breekt

Deen Jonas Vingegaard rijdt Pogacar uit de gele trui in Tour

Jonas Vingegaard heeft de macht gegrepen in Tour de France. De Deen van de Nederlandse ploeg Jumbo-Visma won de spectaculaire bergetappe na een aanval op de slotklim naar de Alpenreus Col du Granon. Geletruidrager Tadej Pogačar kwam 2 minuten en 51 seconden later over de streep. De kampioen van de afgelopen twee jaar heeft nu een achterstand van 2.22 in het klassement.

Tadej Pogačar brak op de slotklim naar Granon, een col van de buitencategorie. Daaraan ging mooi ploegenspel van Jumbo-Visma vooraf: door aanvallen van Roglic en Tiesj Benoot werden de helpers van de klassementsleider gelost. Daarna moest de Sloveen aanvallen van Vingegaard en Roglic, die om beurten op de pedalen gingen staan, in zijn eentje beantwoorden. Uiteindelijk moest hij met nog vijf kilometer te gaan het antwoord schuldig blijven op een versnelling van de Deen, waarna de energie op was.

Superzware rit

Achter Vingegaard werd de Colombiaan Nairo Quintana tweede, voor de Fransman Romain Bardet. Pogačar finishte als zevende. Hij staat nu derde in het klassement, 6 seconden achter Romain Bardet. De medekopman van Jumbo-Visma, Primoz Roglic, verloor op de laatste klim ook nog fors: hij kwam 10 minuten na de nieuwe leider over de streep.

Vingegaard prees achteraf de tactiek van zijn ploeg: "We zouden er een superzware rit van maken. Dat zou in het voordeel zijn van mij en Primoz (Roglic). Maar dit kon alleen met hulp van de hele ploeg. Al mijn ploeggenoten waren geweldig vandaag"

Actie
Lees ook:
Actie klimaatdemonstranten langs de weg legt etappe Tour de France stil

"Als ik het niet probeer win ik niet", ging hij verder. "Tweede in het algemeen klassement is leuk, maar dat was ik vorig jaar al. Ik ben hier om te winnen en ga knokken om het geel tot in Parijs te houden."

Morgen Alpe d'Huez

Eerder op de dag hield Mathieu van der Poel deze editie van de Tour voor gezien: hij kneep in de remmen omdat zijn vorm hem al de hele ronde in de steek laat.

Morgen staat het peloton weer een loodzware etappe te wachten, met drie Alpentoppen van de buitencategorie: de Galibier, de Croix de Fer en tot slot de Alpe d'Huez, waar ook de finish ligt.

Mathieu
Lees ook:
Mathieu van der Poel stapt uit Tour de France