Ga naar de inhoud
Transferperiode

Definitief: Bergwijn tekent tegen recordbedrag voor vijf jaar bij Ajax

Beeld © Pro Shots

De kogel is door de kerk: Steven Bergwijn speelt vanaf dit seizoen voor Ajax. De aanvaller werd al langere tijd in verband gebracht met een overgang van Tottenham Hotspur naar de kampioen van Nederland, maar nu is het definitief.

Ajax betaalt een vaste transfersom van 31,3 miljoen euro voor de international, die voor vijf jaar tekent. Met dat bedrag verbreken de Amsterdammers hun eigen transferrecord. Hij is nu ook de duurste inkomende transfer in de eredivisie aller tijden.

Dat eerdere record was nog niet zo oud en stond op naam van Sébastien Haller, die anderhalf jaar geleden Ajax 22,5 miljoen euro kostte, toen de Franse spits werd overgenomen van West Ham United. Haller is inmiddels alweer vertrokken uit de Johan Cruijff Arena. Hij tekende bij Borussia Dortmund.

Haller
Lees meer:
Haller voor 31 miljoen euro van Ajax naar Dortmund

Volgens De Telegraaf zaten ook Everton en Erik ten Hags Manchester United achter Bergwijn aan. Die concurrentie voer de vraagprijs voor de aanvaller aardig op voor Ajax. Bovendien maakte Bergwijn vorige maand een uitstekende indruk tijdens de Nations League-wedstrijden met het Nederlands elftal.

Afgelopen winter had Ten Hag, toen nog coach van Ajax, Bergwijn al op zijn verlanglijstje staan. Maar destijds was de vraagprijs van 30 miljoen euro de Amsterdammers te gortig.

Versterkingen

Voor zijn opvolger Alfred Schreuder was Bergwijn 'topprioriteit', zo schreef De Telegraaf. Na de verkoop van Haller aan Dortmund had Ajax bovendien aanvallende versterking nodig.

Schreuder: "Het is tekenend voor de ambitie van Steven dat hij ervoor kiest om de stap naar Ajax te maken. Hij is een speler met veel kwaliteiten, heeft een enorme drive en is ook bijzonder doelgericht. Uiteraard ben ik blij dat we hem hebben weten vast te leggen, het betekent een nieuwe kwaliteitsimpuls voor onze selectie."

Bergwijn is de eerste zomeraankoop voor de ploeg van Schreuder. Woensdag voltooide de aanvaller zijn medische keuring in de hoofdstad. De volgende aanwinst staat ook al te trappelen om naar de Johan Cruijff Arena te komen. Dat moet linksback Owen Wijndal van AZ worden.

'Salaris
Lees meer:
'Salaris Wijndal struikelblok bij transfer naar Ajax'

Bergwijn speelde in de eredivisie al jaren voor PSV, waar hij doorbrak en in januari 2020 een transfer naar Tottenham Hotspur verdiende. Daar kwam hij echter nooit helemaal uit de verf doordat hij de concurrentiestrijd moest aangaan met sterren als Heung-min Son en Harry Kane. Hoewel het in Londen bij invalbeurten bleef, schitterde Bergwijn in het Nederlands elftal.

Tottenham krijgt door de deal met de Amsterdammers iets meer terug dan wat de club zelf aan de aanvaller uitgaf in januari 2020, toen hij van PSV werd overgenomen.

Bankzitter
Lees meer
Bankzitter Steven Bergwijn: 'Ajax is zeker een optie'