Ga naar de inhoud
Derde etappe

Gretige Dylan Groenewegen sprint naar zege in Tour

Groenewegen (rechts) wint. Sagan en Van Aert kijken toe. Beeld © ANP

De derde etappe in de Tour de France is een prooi geworden voor Dylan Groenewegen. De Nederlandse sprinter, die gisteren nog achtste werd, troefde Wout van Aert af, die voor de derde dag op rij tweede werd.

Groenewegen was na een spannende sprint Wout van Aert nipt te snel af. De winnaar van gisteren, Fabio Jakobsen, moest van ver komen en snelde nog naar de vijfde plaats.

De Nederlander die voor Team BikeExchange rijdt, vierde de overwinning na de streep met teamgenoten:

Jakobsen
Lees ook:
Jakobsen dankbaar na ritzege: 'Dit is een stukje terugbetalen'

De derde etappe werd, net als de eerste twee, verreden in Denemarken. De 182 kilometer tussen Velje en Sønderborg gingen over nagenoeg vlakke wegen, dus de rit móest wel in een massasprint eindigen. Er waren dan ook geen serieuze vluchtpogingen. Alleen Cort nam een voorsprong, maar dat was om punten voor de bergtrui te sprokkelen; toen die veilig was, liet hij zich weer afzakken in het peloton.

Gisteren stond Fabio Jakobsen, na zijn allereerste sprintetappe in de Tour de France, met de bloemen te glunderen op het podium. Toen leek de Belgische alleskunner Wout van Aert op de overwinning af te stevenen, maar in de laatste vijftig meter denderde de Nederlander met een machtige jump nog over de Belg heen.

Jakobsen
Lees ook:
Jakobsen sprint bij debuut naar ritwinst in Tour de France

De etappe vandaag was onderweg niet al te spannend. Alleen bij een tussensprint schoven de toeschouwers even naar het puntje van hun stoel. Achter de Deense vluchter Cort, die streep al eerder gepasseerd was, streden de sprinters voor de overige punten: Wout van Aert bleef Jakobsen, Christophe Laporte en Peter Sagan voor.

Groene puntentrui

Van Aert, die net als in de eerste twee etappes tweede werd, veroverde gisteren zowel de gele leiderstrui als de groene puntentrui. Omdat de Belg het geel om de schouders heeft, mocht Jakobsen vandaag de groene trui van het puntenklassement aantrekken.

Morgen krijgen de renners een rustdag. Dan verhuist 'de Tourkaravaan' naar Frankrijk, waar overmorgen een heuvelachtige rit op het programma staat.

Groenewegen verscheen zichtbaar geëmotioneerd op het podium voor de huldiging. Het duel tussen hem en Jakobsen is beladen, sinds de horrorcrash van Jakobsen in de Ronde van Polen in 2020. Groenewegen werd door velen aangewezen als schuldige van dat ongeluk. In deze video spreken beide renners daarover:

Twee jaar na horrorcrash terug in de Tour: Groenewegen en Jakobsen vertellen

02:18
Bijna twee jaar geleden werd wielrenner Fabio Jakobsen door zijn collega Dylan Groenewegen tijdens een eindsprint in de hekken gereden. Jakobsen kwam gruwelijk ten val en moest maanden revalideren. Groenewegen werd negen maanden geschorst.