Ronde van Frankrijk

Fabio Jakobsen grijpt zege in eerste massasprint Tour: 'Dit is geweldig'

02 juli 2022 17:14 Aangepast: 02 juli 2022 17:35
Fabio Jakobsen gaat in Nyborg winnend over de streep. Beeld © ANP / Belga

Fabio Jakobsen heeft zijn favorietenrol als sprinter in de eerste 'echte' etappe van de Tour de France meer dan waargemaakt. De Nederlandse renner was in Nyborg de sterkste in de massasprint na een rit van 202 kilometer door Denemarken.

"Dit is geweldig", zei Jakobsen, die dit jaar zijn debuut maakt in de Ronde van Frankrijk. "Het was een hectische laatste 3 kilometer, maar ik kon mijn positie houden. En dan kan ik winnen, dat is geweldig."

Van Aert in het geel

Jakobsen, die rijdt voor Quick-Step Alpha Vinyl en debuteert in de Tour, versloeg op de streep de Belg Wout van Aert en de Deen Mads Pedersen. Van Aert, van de Nederlandse ploeg Jumbo-Visma, neemt dankzij bonificatieseconden de gele trui over van zijn landgenoot Yves Lampaert.

Het peloton was vertrokken vanuit Roskilde voor het tweede deel van een Deens drieluik, na de openingstijdrit gisteren in Kopenhagen. Grootste obstakel vandaag onderweg naar Nyborg was de oversteek van een 18 kilometer lange brug. Die leidde het peloton over de Grote Belt, een zeestraat tussen de Deense eilanden Seeland en Funen.

Flinke valpartij

Eenmaal op het vasteland was het nog een kleine 3 kilometer naar de finish. Het laatste stuk werd ontsierd door een flinke valpartij, maar de meeste sprinters konden die ontlopen.

Morgen volgt de derde en laatste etappe op Deense bodem. Het is een vlakke rit van Vejle naar Sønderborg. Na een reisdag gaat de Tour dan dinsdag verder in Frankrijk.

Bekijk ook: Twee jaar na horrorcrash nu in de Tour

Bijna twee jaar geleden overleefde Fabio Jakobsen ternauwernood een zware val aan de finish in de Ronde van Polen. Hij werd gehinderd door zijn collega Dylan Groenewegen. In de Tour nemen ze het weer tegen elkaar op.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore