Ga naar de inhoud
35 jaar geleden

Oud-bondscoach Vera Pauw: 'Ik ben verkracht door voetbalofficial'

Beeld © ANP

Vera Pauw, voormalig international en bondscoach van het Nederlands vrouwenelftal, heeft een verklaring naar buiten gebracht waarin ze zegt 35 jaar geleden te zijn verkracht door een hoge official binnen het Nederlandse voetbal.

Later werd ze nog twee keer slachtoffer van seksueel geweld door mannen uit het Nederlandse voetbal, schrijft ze.

35 jaar lang verborgen

De nu 59-jarige Pauw maakte dat vanavond bekend in een uitgebreide verklaring op Twitter. Ze zegt het geheim 35 jaar lang verborgen te hebben gehouden voor iedereen, zelfs haar familie wist van niets. 

Alleen de voetbalbond KNVB werd de afgelopen jaren door haar ingelicht, in de hoop dat er actie zou worden ondernomen tegen de drie mannen. Nu dat nog steeds niet gebeurd is, is Pauw naar de politie gestapt en heeft ze aangifte gedaan. 

KNVB: onvoldoende alert

Een vertrouwelijk rapport van een extern onderzoeksbureau dat de KNVB op verzoek van Pauw heeft laten uitvoeren door hoogleraar Marjan Olfers stelt dat de bond 'onvoldoende alert' heeft gereageerd op meldingen van Pauw over 'seksueel misbruik'.

Ex-turncoach
Lees ook:
Ex-turncoach Wiersma toch schuldig aan grensoverschrijdend gedrag

Wel stelt de bond nu in een reactie dat Pauw zelf in 2017 'expliciet' zou hebben gevraagd geen actie te ondernemen. "Wij hebben die keuze gerespecteerd. De intentie daarbij was om Vera te beschermen, maar we hadden toch nog andere wegen moeten bewandelen."

'Niet langer zwijgen'

Pauw zegt in haar verklaring dat ze in de afgelopen jaren meerdere keren heeft geprobeerd haar zaak op een eerlijke en juiste manier behandeld te krijgen bij de voetbalbond, maar zonder resultaat. "Sommige mensen willen mijn verkrachtingszaak en incidenten van seksueel misbruik liever stil houden dan me steun bieden door dit verhaal openbaar te maken. Ik kan niet langer blijven zwijgen." 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore