Sport

Sprookje Van Rijthoven gaat verder: eerste Nederlandse man sinds 2004 in achtste finale op Wimbledon

01 juli 2022 13:55 Aangepast: 01 juli 2022 18:36
Archieffoto van Van Rijthoven in Rosmalen, nadat hij had gewonnen van Medvedev Beeld © ANP

Tim van Rijthoven is weer een ronde verder op Wimbledon. Vandaag won hij in de derde ronde, waardoor hij zich plaatste voor de achtste finales. De laatste keer dat een Nederlandse man dat lukte was in 2004.

Van Rijthoven, de nummer 104 van de wereld, werd op Wimbledon toegelaten met een wildcard.

In drie sets

Hij ontdeed zich vandaag in drie sets van Nikoloz Basilasjvili uit Georgië. Basilasjvili staat op plek 22 van de plaatsingslijst. Op baan 12 werd het in een uur en 41 minuten 6-4 6-3 6-4.

Profiel Tim van Rijthoven

Tim van Rijthoven werd geboren op 24 april 1997. Hij is rechtshandig. Eerder dit jaar debuteerde hij in het kwalificatietoernooi van de Autralian Open. Daar strandde hij in de tweede ronde.

Vorige jaar klom hij met zevenmijlslaarzen omhoog op de wereldranglijst; van plek 346 naar 258. Door zijn huidige successen maakte hij weer een enorme sprong: hij staat nu op plek 104 en bestormt dus de top 100.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Oud-trainster Tim van Rijthoven wist het al toen hij 3 jaar was: 'Beter dan alle anderen'

In 2004 was Sjeng Schalken de laatste Nederlandse man die de tweede week van het grandslamtoernooi in Londen wist te halen. Vier jaar geleden baarde Kiki Bertens opzien door in het vrouwentoernooi tot de laatste acht door te dringen.

De laatste keer dat een Nederlander de derde ronde wist te halen was ook al weer even geleden. Dat lukte Igor Sijsling voor het laatst in 2013, hij is nu de coach van Van Rijthoven.  

Mogelijk tegen Djokovic

Het is mogelijk dat Van Rijthoven deze ronde tegenover Novak Djokovic, de nummer drie van de wereld, komt te staan. Djokovic heeft Wimbledon zes keer gewonnen. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Vader tennisheld Tim van Rijthoven nog vol ongeloof: 'Zo trots'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore