Sport

Van Rijthoven voelt zich thuis in tweede kleedkamer van Wimbledon

30 juni 2022 06:06

Tim van Rijthoven is na zijn verrassende eindzege in Rosmalen op Wimbledon bezig aan een nieuw succesverhaal. De nummer 104 van de wereld voelt zich ook op het meest prestigieuze tennistoernooi ter wereld op zijn gemak.

"Het is grappig, want op Wimbledon heb je een kleedkamer voor geplaatste spelers én een voor ongeplaatste spelers. Dus eigenlijk loop ik hier rond tussen spelers die buiten de top-32 staan. En daar kan ik me beter mee identificeren dan met iemand die al grand slams gewonnen heeft. Ik voel me zeker niet zoekende hier", aldus Van Rijthoven.

"Veel van de grote jongens die hier rondlopen ken ik nog van vroeger toen we in het juniorencircuit speelden. Dat maakt de toenadering toch een stukje makkelijker."

Instelling

Van Rijthoven (25) kwam een week geleden onbevangen aan op Wimbledon en inmiddels heeft hij al 120.000 pond, omgerekend bijna 140.000 euro, bij elkaar geslagen. Punten zijn er deze weken niet te verdienen, anders had hij zijn opmars op de mondiale ranglijst voortgezet. Virtueel staat Van Rijthoven momenteel wel in de top-100: 99e.

"Mentaal heb ik nu alles op orde", zei Van Rijthoven toen hem door een buitenlandse journalist naar zijn succes werd gevraagd. "Mijn kijk op het spelletje is veranderd. Ik zie het nu anders dan ik eerst deed. Het is niet meer mijn alles, maar heel veel. Mijn instelling is veranderd en dat is in mijn ogen alles. We wisten allemaal al wel dat ik kon tennissen."

Alcaraz

Na een dag rust komt Van Rijthoven vrijdag weer in actie. Dan is Nikoloz Basilasjvili, de nummer 25 van de wereld, zijn tegenstander. "Hij is weer een heel andere speler dan Opelka. Hij serveert niet zo goed als Opelka, maar is in de rally's beter. Hij gaat voor zijn slagen en slaat heel hard met zowel zijn forehand als backhand. Hij komt niet graag naar het net, dus misschien kunnen we daar iets op verzinnen."

Donderdag gaat Van Rijthoven trainen met de Spanjaard Carlos Alcaraz, die zich ten koste van Tallon Griekspoor plaatste voor de derde ronde. "Mijn coach Igor Sijsling heeft dat geregeld en dat vind ik alleen maar leuk. In mijn ogen is hij een hele grote jongen. Hij speelt vergelijkbaar met Basilasjvili, dus dat is alleen maar mooi."

Mocht de Nederlander van Basilasjvili winnen dan is mogelijk titelhouder Novak Djokovic zijn tegenstander in de vierde ronde.

ANP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore