Sport

KNGU-directeur 'ontdaan' na besluit van turnster Sanne Wevers

27 juni 2022 20:14

Technisch directeur Jeroen van Leeuwen van de Nederlandse gymnastiekunie KNGU heeft teleurgesteld gereageerd op het besluit van turnster Sanne Wevers om uit de nationale selectie te stappen. De olympisch balkkampioene van 2016 verlaat de Oranjeselectie vanwege een "aanhoudende, onwerkbare situatie" die zou zijn ontstaan door het gedrag van een teamgenoot. Wevers zegt in een verklaring ook "enorm teleurgesteld" te zijn door het gebrek aan regie bij de KNGU bij het oplossen van de zaak.

"Ik ben wel wat ontdaan", aldus Van Leeuwen, die pas sinds begin mei in dienst is bij de bond. "Het is een vervelend bericht. Vanaf het moment dat ik in dienst kwam en op de hoogte werd gesteld van de situatie, ben ik veel gesprekken met Sanne gaan voeren. Ik heb er veel tijd en energie in gestopt en zag openingen om de situatie op te lossen. Het is teleurstellend dat het uiteindelijk op deze manier is gegaan."

De teamgenoot waar Wevers in haar verklaring op doelt is turnster Vera van Pol, die eind vorig jaar in een interview met De Limburger uitgebreid sprak over de situatie bij de nationale selectie. Van Pol vertelde daarin onder meer hoe haar relatie met de zussen Sanne en Lieke Wevers bekoelde als gevolg van de turncrisis die ontstond na onthullingen van (oud-)turnsters over grensoverschrijdend gedrag door coaches.

"Ik vind het niet netjes om namen te noemen", zegt Van Leeuwen. "Maar waar Sanne aan refereert, slaat terug op het interview van Vera uit de krant van 18 december. Als dat interview in mijn tijd had plaatsgevonden, dan hadden we op 19 december al met zijn drieën om tafel gezeten om het een en ander uit te spreken. Vera stond open voor een gesprek met mij erbij, maar helaas is het niet gelukt om dat daadwerkelijk te laten plaatsvinden." Van Pol laat desgevraagd weten niet te willen reageren.

Wevers gaf in haar persverklaring aan dat er een "bemiddelingstraject met een extern bureau" zou zijn gefaciliteerd, maar dat Van Pol zou hebben aangegeven daaraan niet te willen meewerken. "Vorige week heeft Sanne richting mij benoemd om dan maar uit het team te stappen. Ik heb aangegeven dat zonde te vinden, omdat Sanne ontzettend veel heeft betekend voor onze sport", zegt Van Leeuwen, die maandagmiddag door Wevers op de hoogte werd gesteld van haar besluit. "Een verhaal heeft altijd twee kanten en ik denk wel degelijk dat de KNGU van alles in gang heeft gezet om te proberen Sanne te behouden voor het Nederlands team."

ANP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore