Paniek op WK

Coach redt bewusteloze synchroonzwemster van verdrinkingsdood

23 juni 2022 08:51 Aangepast: 23 juni 2022 11:23
De coach van Anita Alvarez in actie. Beeld © AFP

De hoofdcoach van de Amerikaanse zwemequipe bij het WK in Boedapest wist gisteravond groot onheil te voorkomen door het water in te duiken, toen ze zag dat synchroonzwemster Anita Alvarez dreigde te verdrinken.

Alvarez was na haar oefening buiten bewustzijn geraakt en naar de bodem van het bad in Boedapest gezonken.

Longen vol water

Andrea Fuentes aarzelde niet en sprong in het water. "Het was beangstigend. Ik moest het wel doen want de verantwoordelijke badmeesters grepen niet in", citeerde de Spaanse krant Marca de coach, zelf een oud-zwemster. Ze dook gekleed in korte broek en T-shirt het water in en kreeg uiteindelijk met hulp Alvarez uit het bad.

De zwemster werd per brancard afgevoerd, terwijl teamgenoten en toeschouwers geschokt toekeken. Even later volgde het nieuws dat ze weer bij kennis was. Fuentes zei later dat Alvarez wellicht twee minuten niet geademd had. "Haar longen zaten vol water. Eenmaal op een veilige plek gaf ze over, hoestte een paar keer en alles was weer in orde."

Vlak voor het moment dat Alvarez flauw viel. Vlak voor het moment dat Alvarez flauw viel.

Ook in andere sporten

De 25-jarige Alvarez was vorig jaar tijdens een olympisch kwalificatietoernooi in Barcelona ook al eens kortstondig buiten bewustzijn geraakt tijdens haar oefening. "Anita is oké, dat hebben de artsen bevestigd", meldde de Amerikaanse zwembond.

Fuentes benadrukte dat het in andere sporten vaker gebeurt dat atleten flauwvallen. "We kennen de beelden uit de marathon, het wielrennen. Onze sport is niet veel anders. Ook in het zwembad gaan we soms over onze limiet."

De schrik zit er goed in bij haar team en de fans. De schrik zit er goed in bij haar team en de fans.
Alvarez tijdens een eerdere oefening. Alvarez tijdens een eerdere oefening.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore