Ga naar de inhoud
Sport

Rugbybond volgt zwembond en komt met regelwijziging transgenders

Het is voor transgenderpersonen in de rugbysport voortaan niet meer mogelijk mee te doen aan internationale wedstrijden. De internationale rugbybond IRL meldt dat in navolging van zwembond FINA een dag eerder. De rugbybond reageert hiermee op het verzoek van het Internationaal Olympisch Comité (IOC), dat vorig jaar richtlijnen aankondigde en federaties vroeg om hun eigen 'sportspecifieke' regels te maken.

Het besluit van de FINA leidde tot een hevig debat tussen degenen die vechten voor de rechten van transgenders om vrij te concurreren als vrouwen en degenen die beweren dat ze een oneerlijk fysiologisch voordeel hebben.

De aankondiging van de International Rugby League betekent dat transgenderpersonen worden uitgesloten van de Women's Rugby League World Cup in november in Engeland. Op dit moment werkt de rugbybond aan een beleid voor transgenders voor 2023.

Sebastian Coe, voorzitter van de wereldatletiekbond, liet maandag weten dat atletiek het zwemmen zou kunnen volgen en mogelijk ook kiest voor een ​​strenger beleid voor transgenderatleten die deelnemen aan vrouwenevenementen. "Het is mijn verantwoordelijkheid om de integriteit van de vrouwensport te beschermen en dat nemen we zeer serieus. Als dat betekent dat we de protocollen in de toekomst moeten aanpassen, zullen we dat doen zei hij.

Bron: ANP