Formule 1

Verstappen sleept zege binnen in Canada: 'Van gevecht genoten'

19 juni 2022 21:46 Aangepast: 20 juni 2022 05:15
Verstappen viert zijn overwinning. Beeld © AFP

Het werd de laatst rondes nog even spannend, maar Max Verstappen flikt het weer. De Red Bull-coureur werd eerste in de Grote Prijs in Canada. Dat is zijn zesde winst dit seizoen, hij staat nu 46 punten voor in het klassement.

Verstappen startte vandaag van polepositie. Hij kwam goed weg en bouwde al snel een aardige voorsprong op. 

Pérez viel uit

Al na negen van de zeventig rondes viel de teamgenoot van Verstappen, Sergio Pérez, uit. Hij viel uit vanwege een technisch probleem, waarschijnlijk met de versnellingsbak van zijn auto. Pérez staat tweede in het klassement, achter Verstappen. 

De uitval van Pérez leidde tot een virtual safetycar, waarvan Verstappen gebruikmaakte door de pits in te gaan voor nieuwe banden. Hij viel even terug naar de derde plaats, maar reed binnen tien rondes weer aan kop toen ook de Spanjaard Carlos Sainz van Ferrari naar binnen was gegaan. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Max Verstappen wint GP in Bakoe, concurrent Charles Leclerc valt uit

Maar de Red Bull coureur kreeg al snel te maken met problemen met zijn banden. Hij klaagde via de boordradio over een gebrek aan grip. Daarom ging hij na 43 rondes opnieuw naar binnen. 

Toen de Japanner Yuki Tsunoda (AlphaTauri) met nog zo'n twintig rondes te gaan bij het uitrijden van de pitsstraat de vangrails in schoot, kwam de safetycar de baan op. Sainz maakte daar gebruik van door direct van banden te wisselen. De Spanjaard kwam weliswaar achter Verstappen terug de baan op, maar hij kon achter de safetycar wel aansluiten achter de Red Bull.

Spannend slot

Op nieuwere banden probeerde Sainz van alles om Verstappen te passeren nadat de race weer was vrijgegeven. Daardoor werden de laatste vijftien rondes nog flink spannend en kreeg Verstappen het nog even moeilijk met Sainz achter zich houden. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Teamgenoot van Verstappen valt vroeg uit in Canada

Maar het was niet zonder succes: Verstappen finishte als eerste, met Sainz achter zich. Zevenvoudig wereldkampioen Lewis Hamilton (Mercedes) eindigde als derde.

Na afloop van de race liet Verstappen weten dat hij heeft genoten van het gevecht met Sainz. "Die laatste rondes waren heel leuk", zei Verstappen. "Gelukkig zijn we heel snel op de rechte stukken, dat helpt enorm. Ik gaf alles wat ik had, Carlos deed hetzelfde. Hij was constant aan het pushen en z'n batterij aan het opladen. Met DRS is dat wat makkelijker. Hij had ook versere banden dan ik. Ik val liever aan dan dat ik moet verdedigen, maar gelukkig pakte het allemaal goed uit." Sainz vertelde na afloop dat hij alles heeft gegeven. "Ik was heel dicht bij de winst", zei de Spanjaard, die nog altijd wacht op zijn eerste zege in de Formule 1. "Ik blijf het proberen."

Zesde zege

De winst van Verstappen vandaag was zijn zesde zege van dit seizoen. Hiermee verstevigde hij zijn leidende positie in het kampioenschap van de Formule 1 nog meer. Hij staat nu op 46 punten voorsprong. De volgende GP is op 3 juli in Groot-Brittannië.

Gebruik jij de RTL Nieuws-app al?

Ja? Daar zijn we blij mee! Nog niet? Download ‘m hier voor Android en iOS.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore