Ga naar de inhoud
Geldt niet voor transmannen

Transvrouwen geweerd uit hoogste zwemcompetitie, bond wil aparte categorie

Lia Thomas won als eerste transvrouw een nationaal kampioenschap in de VS. Beeld © AP

De internationale zwembond FINA heeft strikte regels opgesteld voor deelname van transvrouwen aan vrouwencompetities. Alleen jongens die voor hun twaalfde verjaardag hun transitie naar meisje hebben afgerond, mogen bij de vrouwen meedoen.

De FINA laat een werkgroep onderzoeken of het mogelijk is een zogeheten 'open categorie' op te zetten voor transgender vrouwen. Zo zouden ook zij mee moeten kunnen doen op het hoogste niveau.

Het onderwerp werd besproken tijdens het congres van de FINA in Boedapest. Ruim 71 procent van de aanwezige zwembonden stemde voor de nieuwe regels wat betreft deelname van transgenders. Bij het opstellen van de nieuwe regels heeft de FINA hulp gehad van experts op medisch en juridisch vlak.

Transgender
Lees ook:
Transgender atleet naar Olympische Spelen: 'Dit geeft vertrouwen'

"We moeten de rechten beschermen van onze atleten, maar ook de eerlijkheid van onze competities, in het bijzonder die bij de vrouwen", zei FINA-voorzitter Husain Al-Musallam.

"De FINA staat altijd open voor iedere atleet. Het opzetten van een open categorie betekent dat iedereen de kans heeft om op elite-niveau mee te doen. Dit is nog niet eerder gebeurd, de FINA moet hiermee vooroplopen."

Onevenredig groot voordeel

De wereldwijde bond heeft ook wetenschappers betrokken bij het opstellen van de nieuwe regels. Volgens hen hebben jongens die pas na hun puberteit een transitie maken, een onevenredig groot voordeel als ze meedoen bij de vrouwen. Daarom wil de FINA voor hen een open categorie opzetten.

Transmannen mogen wel gewoon meedoen op de hoogste niveaus bij de mannen. Eerder dit jaar werd Lia Thomas de eerste transvrouw die een nationaal kampioenschap won in de Verenigde Staten.

WK-zilver
Lees ook:
WK-zilver voor Kamminga op 100 meter schoolslag
RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.