Ga naar de inhoud
Nations League

Oranje komt in vermakelijk duel tegen Polen niet verder dan gelijkspel

Dumfries ruziet met de doelman van Polen. Beeld © John Thys

Nederland heeft in een rommelige, maar vermakelijke wedstrijd het eerste puntverlies in de Nations League geleden. In de Kuip kwam Oranje niet verder dan een 2-2-gelijkspel tegen Polen. In de slotfase miste Memphis Depay een strafschop.

Na twintig minuten kwam Polen op een 0-1-voorsprong. Rechtsback Matty Cash kreeg op de rand van het strafschopgebied de bal en haalde snoeihard uit. De bal schoof strak over de grond en Oranje-doelman Mark Flekken kwam niet snel genoeg bij de grond. 

Oranje liet zich niet uit het veld slaan en ging gretig op zoek naar een gelijkmaker. Enkele minuten na de openingstreffer was het Steven Berghuis die op doel schoot, maar Polen-doelman Lukasz Skorupski wist de bal te pareren. De rebound kwam terecht bij Daley Blind, die leek te schrikken van de kans die hij kreeg: de verdediger schoot de bal hoog over.

Enkele minuten na rust verdubbelde Polen de voorsprong. Przemyslaw Frankowski en Piotr Zielinski liepen met z'n tweetjes op het Oranje-doel af, waar eerstgenoemde het overzicht behield en Zielinski voor een leeg doel liet inschieten. Mark Flekken had geen enkele kans. 

De VAR moest er nog even aan te pas komen, aangezien de assistent-scheidsrechter vlagde voor buitenspel. Het bleek uiteindelijk een geldige treffer te zijn, waardoor de 0-2 bleef staan. 

Gelijkmaker

Maar ook die treffer zorgde niet voor onrust bij Oranje. Luttele minuten na de 0-2 kreeg Davy Klaassen in het Poolse strafschopgebied de bal en verschalkte de Polen-doelman met een bekeken schot, waardoor de achterstand snel werd teruggebracht tot één.

Een minuutje na de 1-2 was daar al de 2-2. De eerste tien minuten na rust waren krankzinnig. Denzel Dumfries kreeg op de rand van het strafschopgebied de bal, aarzelde niet en haalde verwoestend uit. Met succes: zo was de 2-2 een feit. 

De slotfase ging over en weer. Er waren kansen voor Nederland via Memphis Depay en Steven Bergwijn, maar Polen was ook niet ongevaarlijk. De Poolse internationals leken genoegen te nemen met een gelijkspel en waren iets terughoudender in hun aanvalsspel, Nederland ging vol op zoek naar de overwinning. 

Hands: penalty

De grootste kans in de slotfase was voor Memphis Depay. Een leep balletje kwam terecht bij de aanvaller van Barcelona die vanaf vijf meter op doel schoot, maar Polen-verdediger en doelpuntenmaker Cash maakte hands. Na het terugzien van de beelden was scheidsrechter Halil Meler, die geen daverende wedstrijd floot, besloot hij een strafschop te geven. 

Maar de overwinning was niet aan Nederland gegund, want Memphis Depay schot de bal snoeihard op de buitenkant van de paal. Enkele minuten later, diep in de slotfase, kreeg hij nog een grote kans. Maar een fantastische reflex van doelman Skorupski zorgde ervoor dat de 2-2 op het bord bleef staan. 

Ondanks deze remise blijft Nederland de koploper in de groep met Polen, België en Wales. Dinsdag speelt Nederland nog één duel in de Nations League, tegen Wales. De laatste twee groepsduels worden in september gespeeld.