Ga naar de inhoud
Na pauze nu het eind

Tom Dumoulin stopt met wielrennen: 'Was een frustrerend pad'

Dumoulin in september 2020. Beeld © BELGA

Wielrenner Tom Dumoulin stopt er na dit jaar mee. De renner van het team Jumbo-Visma zegt in een statement dat 'de 100 procent toewijding, alles wat ik voor mijn sport doe en laat, en wat ik er vervolgens voor terugkrijg al een tijd in disbalans was'.

Dumoulin won in 2017 de Giro d'Italia en werd dat jaar ook wereldkampioen tijdrijden. Daarna werd het minder en in 2020 had hij een heel moeilijk jaar. "Ik raakte overtraind en was opgebrand aan het eind van dat jaar. Eind 2020, begin 2021 was ik nog maar een schim van mezelf en besloot ik een pauze te nemen weg van het wielrennen."

Zilver in Japan

Dumoulin kwam terug en pakte vorig jaar de zilveren medaille tijdens de Olympische Spelen in Tokio. "Sinds het najaar van 2020 heb ik af en toe nog heel mooie dingen laten zien. Daar ben ik ongelooflijk trots op."

Dumoulin: "Maar hoe mooi het af en toe ook nog was: heel vaak, en zeker dit jaar, is het sindsdien ook een frustrerend pad geweest, waarbij mijn lichaam moe aanvoelde en nog steeds aanvoelt."

Giro viel tegen

De Limburger deed de afgelopen weken mee aan de Giro, maar stapte af na meerdere moeizame etappes, en dat terwijl hij was afgereisd als mogelijke kanshebber voor de eindzege.

Dumoulin stopt dus aan het eind van het jaar, en dat betekent dat er nog wel een paar maanden te koersen zijn. "Ik ben een gelukkig mens en kijk nu al met heel veel trots terug op mijn wielercarrière. De ploeg en ik gaan nu samen een plan maken om er nog een paar heel mooie, leuke en hopelijk heel succesvolle laatste maanden van te maken."