Ga naar de inhoud
Promotie

ADO Den Haag geeft het weg in bizar duel, Excelsior naar eredivisie

Spelers van Excelsior vieren de 3-3 Beeld © Pro Shots / Mischa Keemink

Excelsior is na afwezigheid van drie jaar weer terug op het hoogste voetbalniveau van Nederland. De club, die in 2019 uit de eredivisie degradeerde, eindigde als nummer zes in de Keuken Kampioen Divisie, maar promoveert alsnog na het winnen van de promotie/degradatie play-offs tegen ADO. In Den Haag werd het in een werkelijk knotsgek en onvoorstelbaar bizar duel (4-4 in reguliere speeltijd!) pas beslist na strafschoppen.

Dat was voldoende na de eerdere 1-1 in Rotterdam. ADO begon voortvarend aan de return in het eigen stadion. De ploeg van trainer Giovanni Francken koos voor de aanval en probeerde Excelsior overal op het veld af te jagen.

Die instelling resulteerde in goede kansen voor Thomas Verheydt, Ricardo Kishna en Sem Steijn, maar de ADO-spelers vonden Excelsior-doelman Stijn van Gassel op hun weg.

Penalty Dallinga

Zijn collega aan de overkant, Hugo Wentges, nam een heldenrol op zich door in minuut 29 een penalty te stoppen.

De strafschop werd door scheidsrechter Danny Makkelie toegekend, na een tip van VAR Kevin Blom. Die besloot zijn collega naar de kant te roepen, om een handsbal van Jamal Amofa te boordelen.

Makkelie legde de bal op de stip, maar de topscorer van Excelsior, Thijs Dallinga, schoot de pingel erg slecht in. De 21-jarige spits miste ook de rebound en maakte zo niet zijn 36e doelpunt van het seizoen.

Gestaakt

Meteen daarna leidde Makkelie zijn team en de twee elftallen naar binnen. Woedende ADO-fans hadden attributen op het veld gegooid.

De scheidsrechter keek naar de verzameling 'gevonden voorwerpen' en besloot het duel tijdelijk te staken, voor een afkoelingsperiode. Na tien minuten werd de wedstrijd weer hervat.

Toen bleek ADO het best bij de les. Een mooie voorzet vanaf links door aanvoerder Boy Kemper werd keurig binnengeknikt door Verheydt. Het betekende alweer de 37e goal van de geboren Hagenaar dit seizoen.

Nog voor rust werd het 2-0 door aanvaller Felipe Pires. Zijn schot ging door de benen van Verheydt, die zo het zicht en het reactievermogen van Van Gassel beperkte.

Excelsior liet zich alles behalve uit het veld slaan door de snelle en grote achterstand. De Rotterdammers lieten het hoofd niet hangen en gingen op zoek naar de gelijkmaker. Middenvelder Mats Wieffer had die op zijn hoofd, maar het ontbrak hem aan richting en kracht.

Vroeg in de tweede helft leek ADO het duel in het slot te gooien. Het uitzinnige publiek in het thuisstadion ontplofte. Steijn rondde een fraai passje van Kishna af: 3-0, en promotie was te voelen en te ruiken in Den Haag. 

Gekkenhuis

Maar zelfs toen gaf Excelsior nog niet op. Opnieuw Dallinga en Reuven Niemeijer kregen goede mogelijkheden, alleen wilde die bal er maar niet in.

Tot de 3-1 van Marouan Azarkan en 3-2 van Niemeijer vielen. Was dan toch een enorme stunt mogelijk voor Excelsior? Ook omdat ADO met tien man verder moest, na een rode kaart voor Tyrese Asante?

Het antwoord was: ja. Dallinga, natuurlijk hij, maakte de 3-3 en de wereld stond op zijn kop.

Fans van ADO, die al klaar stonden het veld te bestormen, moesten plots terug de tribunes op en hun zenuwen in bedwang houden. Daar slaagden velen niet in.

Makkelie moest opnieuw een afkoelingsperiode inlassen, omdat sommigen hun emoties niet langer de baas waren. De stadionspeaker moest afkondigen dat het duel pas kon worden hervat, als iedereen weer op zijn of haar stoeltje plaatsnam. Zo geschiedde gelukkig wel.

Verlenging

In de extra tijd, toen het tien tegen tien was door een rode kaart voor Michael Chacón, was het weer ADO dat scoorde. Sacha Komljenovic schoof uitstekend de 4-3 achter Van Gassel.

Vervolgens was Wieffer met het hoofd dicht bij de 4-4. Het duel was alles behalve al gespeeld in Den Haag. Dat bleek wel toen Redouan El Yaakoubi in de tweede helft van de verlenging de gelijkmaker binnenkopte.

Na 120 minuten voetbal moesten strafschoppen de beslissing brengen. Die reeks werd gewonnen door Excelsior.

Fans van ADO stormden vervolgens alsnog het veld op om de confrontatie te zoeken met het vak met Excelsior-supporters. De Mobiele Eenheid moest ingrijpen en joeg de ADO-hooligans weer terug de tribunes op.

Eredivisie

Zo promoveert Excelsior na een knotsgekke wedstrijd en bizar slot van de eredivisie dit seizoen weer naar het hoogste niveau, na drie jaar in de Keuken Kampioen Divisie te hebben gespeeld.

ADO blijft op een niveau lager acteren. Dat wordt overigens wel een zeer interessante competitie volgend seizoen.

PEC Zwolle, Willem II, Heracles Almelo, NAC Breda, Roda JC, FC Eindhoven, VVV-Venlo, De Graafschap en het zeer ambitieuze Almere City FC zullen dan samen met de Hagenaars om promotie strijden.