Ga naar de inhoud
Tweede voorronde Conference League

AZ laat Vitesse kansloos en plaatst zich voor Europees voetbal

Reijnders en Beukema vieren de tweede goal van AZ Beeld © Pro Shots / Paul Meima

AZ heeft het allerlaatste Europese ticket voor een Nederlandse voetbalclub bemachtigd. De Alkmaarders kroonden zich in eigen stadion tot de winnaars van de Europese play-offs dit seizoen, middels een 6-1 zege op Vitesse. De reguliere nummer vijf van de Eredivisie mag op 21 juli alweer aan de bak, in de tweede voorronde van de Conference League.

AZ had een 2-1 nederlaag geleden in de heenwedstrijd, maar liet zich daardoor niet uit het veld slaan. In het eigen AFAS Stadion zette de ploeg van trainer Pascal Jansen meteen het mes op de keel bij de Arnhemmers.

Niet zonder succes, want na drie minuten lag de 1-0 al binnen. Jordy Clasie, uiteindelijk toch afgevallen in de selectie van bondscoach Louis van Gaal voor de komende Nations League-duels, vond Vangelis Pavlidis en de Griek maakte zijn 25e goal van het seizoen (alle competities meegerekend).

Lat

Vitesse zette aan voor de benodigde gelijkmaker en trof bijna doel. Een corner belandde op het hoofd van Pantelis Hatzidiakos en de AZ-verdediger raakte zijn eigen lat. De rebound leek een koud kunstje voor Thomas Buitink, maar de Vitesse-spits faalde jammerlijk.

Kort daarna claimden de Arnhemmers een penalty, na een vermeende overtreding op Enzo Cornelisse. Scheidsrechter Bas Nijhuis wilde er echter niet aan.

Aantrekkelijk

In minuut dertien viel de 2-0 voor AZ. Een afstandsschot van Tijjani Reijnders werd dusdanig van richting veranderd, dat Vitesse-keeper Jeroen Houwen kansloos was.

Dit alles gebeurde binnen het kwartier en dus was er sprake van een aantrekkelijke wedstrijd. AZ en Vitesse lieten zien alle behalve uitgeblust aan het toetje van het Eredivisieseizoen bezig te zijn. Het gewilde Europese ticket was blijkbaar het felle strijden waard.

Karlsson

De queeste werd een haast onoverbrugbare voor Vitesse, na de 3-0 van Dani de Wit. De middenvelder van de Alkmaarders kreeg vlak voor rust een intikker op een presenteerblaadje aangereikt door Jesper Karlsson.

De Zweedse aanvaller had kort daarvoor prachtig raak geschoten, maar helaas voor AZ en voor hem had Nijhuis al gefloten voor een eerdere overtreding, waardoor de wondergoal niet doorging.

Openda

In de tweede helft werd het al snel 4-0, door opnieuw een goal van Reijnders. De middenvelder ontsnapte aan de aandacht en de overtreding van de vertrekkende verdediger van Vitesse, Danilho Doekhi. De mandekker gaat na dit seizoen naar het Duitse Union Berlin.

Vitesse had vervolgens wel recht van klagen, toen Loïs Openda neer werd gehaald, terwijl hij alleen op AZ-doelman Peter Vindahl kon afrennen.

Arbiter Nijhuis besloot echter een overtreding tegen te geven en deelde ook nog twee gele kaarten uit aan Vitesse-spelers, die zich terecht beklaagden.

Europees

De 5-0 en 6-1 van Karlsson en 5-1 van Riechedly Bazoer waren voor de statistieken en de geschiedenisboeken. "Wij gaan Europa in!", zongen de enthousiaste AZ-fans.

Zo plaatste AZ zich voor de tweede voorronde van de Conference League, die al op 21 juli begint. De return is op 28 juli.

De Alkmaarders speelden dit seizoen ook al Europees. Toen waren de achtste finales van de Conference League het eindstation, tegen Bodø/Glimt (2-1 en 2-2).