Ga naar de inhoud
Chaos rond Champions League-finale

Doodsbange Liverpool-fans: 'Dit was angstaanjagend'

Beeld © EPA \ YOAN VALAT

Een dag na de Champions Leaue-finale zijn er nog veel vragen over de chaos voorafgaand aan de eindstrijd tussen Liverpool en Real Madrid (0-1) in Parijs. De aftrap in het Stade de France werd met 36 minuten uitgesteld en begon uiteindelijk met veel Engelse supporters nog buiten het stadion. Tot overmaat van ramp werden ze besproeid met pepperspray door de Franse politie.

Volgens de UEFA ligt de schuld bij de fans, maar ooggetuigen hebben andere verklaringen. "Het was een verschrikkelijke ervaring."

Kaveh Solhekol, een verslaggever van de Engelse sportzender Sky Sports, was ooggetuige. Hij liet een zeer smalle doorgang zien waarlangs 20.000 Liverpool-fans moesten om überhaupt bij het stadion in de buurt te kunnen komen:

"Ik begrijp gewoon niet dat de Franse politie dacht dat dit een goed punt was zoveel supporters te checken", zegt de Engelse reporter. "Het werd een enorme opstopping. 20.000 fans van Liverpool stonden daar twee, drie, tot vier uur te wachten. Ze werden één voor één binnengelaten, gecontroleerd op hun kaartjes, gefouilleerd."

Twee poortjes open

Daarna was het echter nog niet klaar. Nadat de fans die drukte waren gepasseerd, wachtte een nieuwe teleurstelling. Ze konden nog steeds niet naar binnen, maar werden opnieuw opgehouden.

Dat had weer een andere logistieke reden, volgens Solhekol. "Er waren slechts twee toegangspoortjes open. Supporters die wij spraken, vertelden dat ze daar nog eens uren stonden."

Politieoptreden

Aan de andere kant van het hek hield de Parijse oproerpolitie zich op. Die trad volgens ooggetuigen op tegen lokale jongelui, die zonder kaartje probeerde het Stade de France binnen te komen.

Solhekol: "De politie vuurde traangas op hen af, maar dus ook richting de vele Liverpool-supporters, die geduldig stonden te wachten."

De chaos rond het stadion zorgde ervoor dat de UEFA de aftrap van de finale een halfuur moest uitstellen.

Na de aftrap om 21.36 uur ontstond volgens de verslaggever een 'run' op de hekken van het Stade de France, omdat mensen probeerden het begin van de wedstrijd te halen. De Franse politie wilde dat juist voorkomen.

Politie gebruikt pepperspray bij chaos rond Champions League-finale

01:32
Politie gebruikt pepperspray bij chaos rond Champions League-finale

Een dag later noemt de verslaggever 'een slechte planning, een slechte organisatie en een agressief optreden van de politie' als grootste oorzaken voor de problemen buiten het stadion.

Late aankomst supporters

De Franse autoriteiten wisten pas drie maanden dat de Champions League-finale dit seizoen in Parijs zou worden gespeeld. De UEFA verplaatste de eindstrijd van Sint-Petersburg naar de Franse hoofdstad, na de Russische invasie in Oekraïne.

"Normaal gesproken weet een gaststad al jaren van te voren dat ze de finale mogen huisvesten", zegt Solhekol. "Misschien was er te weinig tijd voor de Franse autoriteiten om het goed voor te bereiden. Maar laten we eerst eens kijken naar de twee boodschappen die de UEFA gisteren meteen de wereld in stuurde."

De Europese voetbalbond liet in officiële uitingen, zoals op schermen in het stadion, weten dat de aftrap was uitgesteld vanwege 'de late aankomst van supporters'.

Volgens Sky Sports is dat een broodje aap. "Dat is helemaal niet waar. Wij waren de hele avond buiten. Drie, vier uur voor de wedstrijd stonden hier al heel veel Liverpool-fans. Ze waren helemaal niet te laat voor het duel."

De tweede boodschap van de UEFA luidde dat de problemen ontstonden door Liverpool-fans met valse kaarten, die vervolgens toch probeerden binnen te komen.

Opnieuw heeft de Engelse journalist een andere lezing. "Dat heb ik niet met mijn ogen gezien", zegt Solhekol. "Natuurlijk waren er mensen die dat probeerden, maar dat waren er geen duizenden. We moeten het over de politie hebben. Hoe zij hebben opgetreden. Ze waren heel agressief. Tegen Liverpool-supporters, maar ook tegen Real Madrid-fans."

Echt een puinhoop

Het 'valse kaarten'-verhaal werd gisteravond al onderuit gehaald door Liverpool-speler Andrew Robertson. Hij werd geïnterviewd na de 1-0 nederlaag tegen Real Madrid en kreeg de vraag, of hij iets had meegekregen van het tumult buiten Stade de France.

"Het was echt een puinhoop", zei de Schotse linksback. "Een vriend van me kreeg te horen, dat zijn ticket nep was. Ik kan je verzekeren dat daar geen sprake van was, want dat ticket was van de club zelf en had hij van mij gekregen."

Robertson: "Het is onacceptabel om dan traangas naar mensen te spuiten. Het was een verschrikkelijke ervaring voor onze supporters en families. De Champions League moet een feestje zijn, maar dat was het niet. Dit was geen fijne finale om bij te zijn."

Kuijt

Ook RTL7-voetbalanalist Dirk Kuijt zag zijn familie in de choas belanden. "Mijn zoon en mijn familie hadden mooie kaarten gekregen van Liverpool. Die zaten midden in de ellende. Ze hebben pepperspray in hun ogen gekregen. Ik heb ze snel kunnen halen. Ik zag toen duizenden Liverpool-fans, die zelfs om 21.00 uur nog niet het stadion in konden. De hekken waren op slot."

Op social media gaan video's rond van Liverpool-fans die uiteindelijk het geduld verliezen en de hekken en het stadion bestormen, om de aftrap niet te missen. Het resultaat van alle consternatie: 68 arrestaties en 238 (licht)gewonden.

'Beschamend'

Franse media hebben geen goed woord over voor de verantwoordelijken. "Een beschamende avond, met een organisatie die ver verwijderd was van het niveau waarop een dergelijk evenement moet worden gehouden", schreef Le Figaro.

L'Equipe spreekt van een absoluut fiasco en deelt juist een compliment uit aan de Engelse supporters. "De incompetentie van de organisatie had grote gevolgen kunnen hebben, maar gelukkig bleven de Liverpool-fans geduldig."

Onderzoek

Liverpool wil een onderzoek naar wat er gebeurd is, laat de club in een verklaring weten. De Reds laten weten 'zeer teleurgesteld te zijn over de problemen met de toegang tot het stadion', waarvan Liverpool-fans het slachtoffer zijn geworden.

De UEFA zegt 'sympathie te hebben met degenen die door deze gebeurtenissen zijn getroffen en zal deze zaken met spoed bekijken samen met de Franse politie en autoriteiten, en met de Franse voetbalbond'.

Het ministerie van binnenlandse zaken in Frankrijk gaf de politie juist een pluim voor het optreden zaterdagavond. Zij ondersteunt het officiële statement van de UEFA, waarin de voetbalfans de schuld in de schoenen krijgen geschoven.

Die conclusie is uiterst pijnlijk voor vooral Liverpool-supporters. Bij velen van hen staat het Hillsborough-drama nog op het netvlies of zit die beroemde stadionramp in het hart en hoofd gekerfd.

96 mensen overleden

Bij een bekerwedstrijd in het Hillsborough-stadion in 1989 lieten politieagenten te veel supporters van Liverpool toe, waardoor 96 mensen de dood vonden in de toestroom. Zij werden doodgedrukt of onder de voet gelopen.

Om de verantwoordelijkheid te ontlopen, hield de plaatselijke politie heel lang het verhaal vol, dat de Liverpool-fans zelf schuldig waren aan de vele slachtoffers. Hooligans en dronkenschap zouden voor de fatale drukte hebben gezorgd.

De beelden van gisteren zullen dan ook heel veel Liverpool-fans rillingen over het lijf en nachtmerries hebben bezorgd. Of zoals deze aanhangers het zeggen: "Het was vreselijk. Ik vond het persoonlijk angstaanjagend." Zijn vriend haakt in: "Als Liverpool-fans hebben we enkele vreselijke gebeurtenissen meegemaakt. Slechter dan dit kun je je niet voorstellen."

Solhekol van Sky Sports sluit af: "We moeten heel voorzichtig zijn met verhalen die rondgaan op social media klakkeloos over te nemen. Ik wil graag blijven bij wat ik met mijn eigen ogen gezien heb. Ik zag Liverpool-fans vroeg komen, zich goed gedragen en niets verkeerds doen. Toen werden ze tegengehouden door de politie die de smalle doorgang creëerde. De 20.000 Liverpool-fans, die officiële kaarten hadden, zijn erg slecht behandeld door de Franse politie, de Franse autoriteiten en de UEFA, die verantwoordelijk zijn voor de wedstrijd van gisteren."