Ga naar de inhoud
Kijk hier de samenvatting

Real wint tumultueuze Champions League-finale van Liverpool

Vinicius scoort Beeld © Pro Shots / imago

Real Madrid heeft de veertiende Champions League in de clubgeschiedenis gewonnen. In de uitverkochte finale in het Stade de France in Parijs werd het tegen Liverpool 1-0 voor de recordwinnaar van het miljardenbal. De club van Virgil van Dijk en trainer Jürgen Klopp verloor, net als in 2018, de finale van het hoogste Europese toernooi van de Spanjaarden.

Samenvatting: Real Madrid pakt 14e Champions League-titel

06:48

De finale begon ruim een half uur na de geplande aftraptijd. Er was namelijk een enorme chaos buiten het stadion, officieel vanwege 'veiligheidsredenen'. Fans zonder kaartje zouden geprobeerd hebben binnen te komen en de politie trad op met onder meer traangas.

Er ontstonden buiten het Stade France enorme rijen van ongeduldige supporters, die vreesden het begin van de wedstrijd te missen. Om gevaarlijke situaties te voorkomen, werd de aftrap daarom verplaatst naar 21.36 uur.

Finale
Lees meer
Finale Champions League halfuur later begonnen na chaos rond stadion

Toen de bal eenmaal rolde, was Liverpool de sterkere partij. De Reds drongen Real Madrid terug en kregen via Mohamed Salah een goede mogelijkheid. De Egyptenaar vond rots in de branding Thibaut Courtois op zijn weg.

Even later kreeg zijn kompaan in de aanval van Liverpool een grote kans op 1-0. Sadio Mané werd mooi vrijgespeeld door Thiago. Zijn schot belandde via de uitblinkende Courtois echter op de paal.

Maar zoals zo vaak dit seizoen, was tijdens een wedstrijd van Real Madrid de tegenstander de bovenliggende partij, maar scoorden de Spanjaarden.

Karim Benzema leek vlak voor rust de openingstreffer te maken, maar na lang nakijken door de VAR werd zijn doelpunt afgekeurd vanwege buitenspel.

Dat was opmerkelijk, want de beslissende 'pass' kwam van een Liverpool-speler: Fabinho. De regel dat de Braziliaan de bal hier niet bewust speelde, en dat de goal dan niet mag gelden, gaat niet op, omdat de middenvelder wel bewust de sliding naar de bal maakte.

De gerechtigheid voor Real kwam in de tweede helft, waarin de Madrilenen steeds sterker werden. Een knalharde pass, het leek meer op een schot, van Federico Valverde belandde bij Vinícius Júnior, die simpel kon binnentikken.

Liverpool zette aan voor de gelijkmaker en vooral Salah was er twee keer dichtbij. De Egyptenaar vond opnieuw Courtois op zijn weg.

Aan de overkant had Casemiro de 0-2 op zijn schoen, maar de middenvelder van Real raakte de bal compleet verkeerd. Dat had de beslissing moeten zijn voor de Spanjaarden.

Courtois

Liverpool gaf niet op, maar kwam niet voorbij Courtois, die een geweldig persoonlijk seizoen afsloot met een geweldig optreden in een Champions League-finale.

De Belgische doelman verdient een standbeeld buiten Santiago Bernabéu door zijn fantastische reddingen. Courtois werd door zijn saves de keeper met de meeste reddingen in een Champions League-seizoen én in een Champions League-finale.

Het laatste fluitsignaal klonk en de winnaar van het Champions League-seizoen 2021/2022 is Real Madrid. De eindzege was uiteindelijk verdiend te noemen, omdat De Koninklijke zich na een matige eerste helft opnieuw terugknokte.

Dat deed de club al eerder dit seizoen tegen Paris Saint-Germain, Chelsea én Manchester City. Maar liefst vijf keer richtte Real zich op uit een schier kansloze positie en stonden de Madrilenen op uit de dood.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore