Conference League-finale verloren

Feyenoord laat zich foppen door Roma en Mourinho: geen Europese hoofdprijs

25 mei 2022 22:56 Aangepast: 25 mei 2022 23:27
Teleurstelling bij Feyenoord-aanvaller Cyriel Dessers na afloop. Beeld © ANP

Feyenoord is er niet in geslaagd de eerste Europese hoofdprijs in twintig jaar te winnen. In de finale van de Conference League werd met 1-0 verloren van AS Roma. De ploeg van trainer Arne Slot leverde een uitstekende tweede helft af, maar wist uiteindelijk niet te scoren tegen het geslepen team van coach José Mourinho.

De finale begon als een tactisch steekspel tussen twee grootmeesters in het schaken. Beide trainers staan erom bekend goed na te denken over een aanvals- en verdedigingsplan en dat was te zien.

Er vielen aan beide kanten nauwelijks kansen te noteren, omdat Feyenoord en Roma elkaar aardig neutraliseerden.

De Rotterdammers kregen geen goede druk op de Italianen, terwijl dat dit seizoen een handelsmerk was van de ploeg van Slot, en de Romeinen kwamen amper toe aan counteren. Normaal gesproken een favoriet spelletje van Mourinho.

De eindstrijd had overduidelijk een goal nodig om opengebroken te worden. Helaas voor Feyenoord viel die in de 34e minuut in het Rotterdamse doel. Met het eerste schot van Roma in de finale.

Een lange hoge bal werd niet goed ingeschat door verdediger Gernot Trauner. De Oostenrijker ging onder de bal door en Nicolò Zaniolo kreeg een niet te missen kans aangeboden. De Italiaanse middenvelder was net iets eerder bij de bal dan keeper Justin Bijlow en liet de complete reservebank van Roma en een groot deel van het stadion ontploffen: 1-0.

Achterstand

Feyenoord was daarna aardig van slag. Het enige serieuze wapenfeit van de nummer drie van de Eredivisie, was een afstandsschot van Orkun Kökçü. Roma-doelman Rui Patricio had er even moeite mee, maar meer dan dat, was het ook niet.

Achter komen tegen een elftal van Mourinho, dat is over het algemeen geen goed teken. Ajax kan daarover meepraten, want die club verloor in 2017 de finale van de Europa League van het Manchester United, destijds getraind door de Portugees. Ook de Amsterdammers kwamen toen vroeg achter, door vervolgens met 2-0 het schip in te gaan.

Maar Feyenoord begon het tweede bedrijf in ieder geval veelbelovend. Meteen na rust belandde een slim genomen corner op de paal (dat was bijna een eigen goal van Gianluca Mancini) en de rebound leverde een gevaarlijk schot op.

Keeper Rui Patricio kon maar net redding brengen en de Portugees deed dat opnieuw, na een geweldige poeier van Tyrell Malacia, Daar redde opnieuw het houtwerk AS Roma.

Aan de overkant ontsnapte Marcos Senesi aan een rode kaart. De verdediger van Feyenoord hield net lang genoeg de ontsnapte Tammy Abraham vast, waardoor de Engelse spits van Roma uit balans raakte en niet kon afdrukken.

De overtreding was misschien net te licht om voor te fluiten, maar voldoende om de waarschijnlijk fatale 2-0 achterstand te voorkomen.

Loon naar werken

Feyenoord verdiende in deze fase echt een doelpunt, maar tegen Italianen en zeker tegen Mourinho krijgen tegenstanders zelden loon naar werken.

Roma verlamde het spel, de bal rolde weinig aan de kant van AS, de Italianen maakten slim gebruik van allerlei kleine overtredingen en de Portugese trainer werd zoals zo vaak de lachende derde.

Mourinho verloor nog nooit een Europese voetbalfinale en dat zou ook nu, alle inspanningen van Feyenoord ten spijt, niet gebeuren.

Zo won Feyenoord niet twintig jaar na de UEFA Cup van 2002 opnieuw een Europese hoofdprijs. De Rotterdammers begonnen het Conference League-seizoen al op 22 juli 2021 en verloren daarin slechts twee keer. Uitgerekend één van die nederlagen was de finale.

De ploeg van Slot kan met trots terugkijken op het lange Europese seizoen, maar daar zal de oefenmeester, en ook het hele Feyenoord-legioen, nu even niet aan herinnerd willen worden.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore