Ga naar de inhoud
197 rondjes

Van Dijk verbetert werelduurrecord ruim naar 49,254 kilometer

Beeld © AFP

Ellen van Dijk heeft het werelduurrecord verbeterd. De 35-jarige wereldkampioene tijdrijden kwam op de wielerbaan in het Zwitserse Grenchen tot een afstand van 49,254 kilometer.

Daarmee verbeterde ze het oude record van 48,405 kilometer uit 2021 van de Britse Joscelin Lowden met bijna 1 kilometer. Bekijk hier beelden van de laatste meters:

Op een speciaal voor haar gemaakte tijdritfiets van haar ploegsponsor Trek-Segafredo en in een speciaal tijdritpak reed ze een uur lang met het hoofd naar beneden in een aerodynamische houding. Van Dijk reed in een uur tijd 197 rondjes op de Zwitserse baan.

Derde Nederlandse wereldrecordhoudster

Van Dijk is de derde Nederlandse wielrenster die het werelduurrecord in haar bezit heeft. Keetie van Oosten-Hage veroverde het record in 1978 in München. Ze kwam toen tot 43,082 kilometer. Leontien van Moorsel kwam in 2003 in Mexico-Stad tot 46,065 kilometer. Dat record bleef twaalf jaar staan.

Wielrenster
Lees ook:
Wielrenster Van Dijk doet volgende maand poging werelduurrecord

Lowden verbeterde in 2021 het record van de Italiaanse Vittoria Bussi. Die was op een fiets die volgens de richtlijnen van de UCI zijn opgesteld in 2018 gekomen tot iets meer dan 48 kilometer. De Britse was toen ook sneller dan de Française Jeannie Longo, die in 1996 48,159 kilometer op een speciale aerodynamische fiets had afgelegd.

Van Dijk was in Grenchen, waar ze werd aangemoedigd door familie en vrienden, al meteen na de start iets sneller dan Lowden. Na ongeveer 39 rondjes had ze een ronde voorsprong genomen op het schema van de Britse. De wielrenster uit Woerden had na 30 minuten zo'n 24,5 kilometer gereden en hield het gemiddelde op 49,360 kilometer per uur. In de laatste twaalf minuten liep het schema een heel klein beetje terug. Na iets minder dan 59 minuten fietsen had ze het record van Lowden gebroken. Daar kwamen nog enkele rondjes bij waarmee ze de nieuwe barrière 849 meter verder legde.

Erelijst

Voor Van Dijk is het een nieuwe grote prijs op haar toch al lange palmares. Ze veroverde afgelopen jaar voor de tweede keer de wereldtitel tijdrijden. In 2013 werd ze voor het eerst wereldkampioene tijdrijden. Ook veroverde ze afgelopen jaar op de EK goud op de wegwedstrijd. In de jaren daarvoor had ze al vier keer de Europese titel in het tijdrijden gegrepen.

Bron: ANP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore