Play-offs

Heracles degradeert op gênante wijze na zeventien jaar uit de Eredivisie

21 mei 2022 21:58 Aangepast: 22 mei 2022 09:53
De Heracles-supporters staken vuurwerk af in de slotfase. Beeld © Pro Shots / Niels Boersema

Heracles Almelo is er niet in geslaagd om een wonder te verrichten na 3-0 nederlaag tegen Excelsior. De ploeg van interim-trainer René Kolmschot verloor op het eigen kunstgras met 1-3 van de Rotterdammers waardoor degradatie na zeventien jaar eredivisie een feit is.

Voor de wedstrijd deelden supporters van aartsrivaal FC Twente nog even een sneer uit aan de provinciegenoot. Een vliegtuigje met een spandoek vloog over het stadion van Heracles heen met daarop de tekst 'Karma Heracles , groeten Vak-P'. 

De FC Twente-supporters gingen er al stiekem vanuit dat Heracles zou degraderen, maar de club gaf zich niet zomaar gewonnen. Na een half uur spelen kwam het doelpunt dat Heracles zó erg nodig had. De club moest er in totaal drie maken, maar de eerste treffer zorgde voor energie en wilskracht bij de Heraclieden. Een vrije trap werd binnengekopt door Sinan Bakis waarna het stadion in Almelo ontplofte.

Het stadion, Erve Asito, was maar voor de helft gevuld. Heracles Almelo laat proactief tribune-elementen van de onderste ring van het stadion verstevigen waardoor er maar zevenduizend van de in totaal twaalfduizend stoeltjes bezet kunnen worden. 

Waar Excelsior afgelopen week in de thuiswedstrijd nog messcherp was tegen Heracles, waren de Rotterdammers in de return in Almelo veel te gemakzuchtig aan de bal. Het was daarom aan de Kralingers te danken dat de Heraclieden nog in leven waren tijdens de rust. Enkele gevaarlijke aanvallen werden vroegtijdig afgebroken door slordige fouten van Excelsior, waardoor de ruststand 1-0 was en de spanning er nog vol in zat. 

Luttele seconden na rust kreeg dat laatste sprankje hoop van Heracles toch een flinke knauw. Wie anders dan goaltjesdief Thijs Dallinga wist de gelijkmaker binnen te schuiven en zo de moeilijke opgave van Heracles nagenoeg onmogelijk te maken. Een futloos en inspiratieloos Heracles liet over zich heen lopen en na een uur lag ook de 1-2 in het doel. 

 

Hels halfuur

Het laatste halfuur was dan ook kommer en kwel voor de aanwezige Heracles-supporters, die met tranen in hun ogen na zeventien jaar hun eredivisie-avontuur als een nachtkaars uit zagen gaan.

Tien minuten voor tijd strooide Nikolas Agrafiotis nog wat Rotterdams zout in de Almelose wonden door de 1-3 te maken, waardoor de nummer zes van de Keuken Kampioen Divisie de nummer zestien van de eredivisie na een hels tweeluik een niveau naar beneden stuurt. 

Wat begon met positief gezang en een hart onder de riem steken, eindigde met vuurwerk op het veld en spreekkoren richting het bestuur. Door het vuurwerk heeft het spel enkele minuten stilgelegen, wat het lijden

 

Heracles kwam de afgelopen zeventien jaar uit in de eredivisie en bereikte in 2012 zelfs de bekerfinale. In het seizoen 2016/2017 maakte de club zelfs haar Europese debuut, in de derde kwalificatieronde nam Heracles het op tegen het Portugese FC Arouca. 

Excelsior staat nu in de finale van de play-offs om promotie/degradatie en neem het daarin op tegen ADO Den Haag. Op dinsdag wordt de heenwedstrijd in Rotterdam gespeeld, volgende week zondag vindt de beslissing plaats in het tweeluik en weten we of ADO na één jaar afwezigheid terugkeert in de eredivisie of dat Excelsior een stapje hogerop gaat. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore