Sport

Aston Martin ontkent illegaal bezit van autogegevens Red Bull

21 mei 2022 12:56

Formule 1-team Aston Martin wijst de beschuldigingen van de hand dat het illegaal data van Red Bull heeft gebruikt voor het ontwikkelen van hun auto. "Ik weet niet precies wat de beschuldigingen zijn, maar ze zijn hoe dan ook vals", zei technisch directeur Andrew Green zaterdag in Barcelona.

Red Bull zag vrijdag bij de Grote Prijs van Spanje een aangepaste Aston Martin die wel heel erg veel gelijkenissen vertoonde met de auto van het team van wereldkampioen Verstappen. Ook de internationale autosportbond FIA vond de kopie verdacht en stelde een onderzoek in. Daar kwamen geen misstanden uit.

"De FIA is bij ons gekomen, heeft de auto onderzocht en van ons alle gegevens gekregen. De conclusie was dat onze auto compleet onafhankelijk is ontwikkeld. We hebben van geen enkel team wat voor data dan ook gekregen", zei Green.

Intern onderzoek

Red Bull was ondanks die vrijspraak niet overtuigd. Teambaas Christian Horner wees erop dat in de afgelopen winter enkele ingenieurs zijn overgestapt van Red Bull naar Aston Martin. "Je hebt niet in de hand wat zij in hun hoofd meenemen, maar het zou heel zorgelijk zijn als onze intellectuele eigendomsrechten op de een of andere manier in andere handen zijn overgegaan. Dat zou strafbaar zijn."

Technisch directeur Pierre Waché bevestigde dat het team momenteel intern onderzoek doet. "We willen er zeker van zijn dat er geen gegevens die tot ons intellectuele eigendom behoren zijn gelekt. Dat is ons grootste bezit en moet veilig zijn. Als wij een lek ontdekken, zullen we de FIA zeker vragen actie te ondernemen", aldus Waché.

Wat Aston Martin betreft is de zaak afgedaan. "De FIA heeft duidelijk gemaakt dat wij niets verkeerd hebben gedaan, dus is het vrij teleurstellend dat Red Bull alsnog beweringen doet die niet kloppen", zei Green. "Wij hebben onze auto midden vorig jaar al bedacht en de ontwikkeling was grotendeels afgerond voordat er werknemers van Red Bull bij ons kwamen. Mocht de FIA aanleiding zien toch nader onderzoek te doen, dan zijn ze meer dan welkom. Wij hebben niets te verbergen.’’

ANP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore