Europa League-finale

Nachtmerrie voor Van Bronckhorst: Europa League-finale verloren na strafschoppen

18 mei 2022 23:57 Aangepast: 19 mei 2022 09:07
De Frankfurt-spelers vieren hun winst in de finale. Beeld © ANP

Giovanni van Bronckhorst heeft de Europa League-finale met zijn Rangers verloren van Eintracht Frankfurt. Na een zenuwslopende strafschoppenreeks trokken de Duitsers aan het langste eind en mogen ze de derde Europese prijs in de clubgeschiedenis bijschrijven.

In de beginfase stond de ploeg van de Nederlandse trainer met de rug tegen de muur. Rangers incasseerde schoten van Ansgar Knauff, Daichi Kamada en Filip Kostic, maar bleef knap op de been. Voor Rangers had Joe Aribo een enkele schietkans, maar ook hij wist geen doel te treffen. 

Er mocht dan niks te juichen zijn wat betreft doelpunten, maar de supporters op de tribunes en in de thuislanden maakten er een feestje van. Eintracht Frankfurt opende de deuren van het stadion voor supporters om de finale op een groot scherm te kijken, het leek alsof de hele stad op het voetbalfeest was is gekomen. 

Waar de supporters nog voor de wedstrijd alles gaven wat ze konden, duurde het toch even voordat de wedstrijd op het veld loskwam. Europese finales zijn vaak wedstrijden waar het even duurt voordat de twee teams durven te voetballen, Frankfurt - Rangers was hier geen uitzondering op. Beide ploegen gingen met de brilstand nog op het bord de rust in.

De Rangers-fans maken er een feest van. De Rangers-fans maken er een feest van.

Waar in het eerste bedrijf de doelpunten uitbleven, was het tien minuten na rust raak voor Rangers. De defensie van Frankfurt zag er in het begin van de tweede helft niet heel zeker uit en een inschattingsfoutje van Djibril Sow en een slippertje van Tuta zorgde voor een niet te missen kans voor Rangers-spits Aribo, die de openingstreffer tegen de touwen schoot.

Gelijkmaker

Een kwartiertje na de openingstreffer viel de defensie van Rangers even in slaap, daar profiteerde Eintracht Frankfurt maar al te graag van. Rafael Borre was er als de kippen bij toen een voorzet van Filip Kostic in het doelgebied van Rangers terecht kwam. Hij tikte de bal binnen en liet de Frankfurt-fans ontploffen van vreugde.  

Beide ploegen gingen gretig op zoek naar de overwinning, maar zowel de Schotten als de Duitsers wilden niet de hard van stapel lopen. Voorzichtig aanvallen, laten we maar zeggen. Na negentig minuten was de stand nog steeds gelijk, dus moesten de spelers in het bloedhete Sevilla nog minimaal een half uur langer door. 

In de verlenging leken beide ploegen bevangen door de hitte, waardoor het tempo wat lager lag en er nauwelijks grote kansen kwamen. Ryan Kent leek de winnende goal te maken voor Rangers in minuut 117, maar Frankfurt-doelman Kevin Trapp hield met een wereldredding zijn ploeg op de been. 

Misser Ramsey 

Na 122 minuten voetbal was de stand nog steeds gelijk en moesten strafschoppen het verschil maken. Het was een zenuwslopende serie, zoals je dat verwacht in een Europese finale. Beide ploegen schoten hun strafschoppen feilloos binnen, totdat Aaron Ramsey de vierde strafschop van de Rangers miste. 

Rafael Borre schoot uiteindelijk de vijfde strafschop van Frankfurt tegen de touwen en bekroonde zo een geweldig Europees seizoen van de Duitsers met een prijs.

Van Bronckhorst (l) tegen Luc Nilis van PSV. Van Bronckhorst (l) tegen Luc Nilis van PSV.

Eintracht Frankfurt pakte hiermee de derde Europese prijs in de clubgeschiedenis. De Europa League-trofee van 2022 komt naast de UEFA Cup van 1980 en de UEFA Intertoto Cup van 1967 te staan.

Giovanni van Bronckhorst zal dus nog even moeten wachten op zijn eerste prijs als trainer bij de Rangers. Aanstaande zaterdag staat de finale van de Scottish Cup op het programma, dan kan het seizoen toch nog afgesloten worden met een prijs, als er gewonnen wordt van Hearts.  

De Nederlander stond als speler in totaal drie seizoenen onder contract bij de recordkampioen uit Schotland. Hij werd twee keer landskampioen, won twee keer de Scottish Cup en twee keer de Scottish League Cup.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore