Ga naar de inhoud
Ontknoping in Eredivisie

Willem II gedegradeerd, Heracles verrassend in play-off

Verdriet bij Willem II Beeld © Pro Shots / Toin Damen

Willem II is gedegradeerd naar de Keuken Kampioen Divisie. De Tilburgers wonnen in eigen stadion met 3-0 van FC Utrecht, maar waren afhankelijk van uitslagen op andere velden. Omdat directe concurrent Fortuna Sittard met kunst en vliegwerk zegevierde bij NEC (0-1) en Sparta Rotterdam verraste bij Heracles Almelo (1-3), werd het vonnis voltrokken.

En de middag begon nog zo mooi. Het stadion van de Tilburgers ontplofte na acht minuten.

Linksback Derrick Köhn loste een schot en FC Utrecht-keeper Eric Oelschlägel, vorig jaar nog wel de eerste keuze onder de lat bij de Domstedelingen, bokste de bal precies voor het lichaam van Willem II-aanvaller Jizz Hornkamp. De winteraanwinst van de rood-wit-blauwe Brabanders kon niet missen: 1-0.

Flemming

Op dat moment was Fortuna Sittard virtueel de nummer zeventien van de Eredivisie en dus het haasje. Want die plaats dwingt tot directe degradatie.

Maar Zian Flemming liet de uit Limburg meegereisde en zeer nerveuze supporters in het uitvak juichen, na een knappe aanval. Het betekende alweer de twaalfde treffer van de middenvelder van Fortuna.

Dat betekende weer slecht nieuws voor Willem II, dat meteen de degradatieplaats van de Limburgers weer overnam. Kort daarna werd twee keer een bal van de Tilburgse doellijn gehaald. FC Utrecht was dus heel dicht bij de gelijkmaker.

Nummer zestien

In de strijd om de zestiende plaats te ontlopen, een stek die veroordeelt tot het spelen van een play-off voor handhaving in de Eredivisie of degradatie naar de Keuken Kampioen Divisie, deelde Sparta Rotterdam vlak voor rust een gevoelige tik uit aan directe concurrent Heracles Almelo.

Arno Verscheuren ontsnapte aan de aandacht van de Heracles-verdediging en maakte zijn tweede van het seizoen. Het Almelose publiek sloeg verschrikt de handen voor de ogen, want ineens stond hun ploeg zestiende.

VAR en penalty?

In de tweede helften gebeurde genoeg op de velden om het nagelbijten te laten toenemen. Zo meende Heracles recht te hebben op een penalty, na hands van Sparta-speler Aaron Meijers.

Scheidsrechter Danny Makkelie had het voorval niet geconstateerd en moest hulp krijgen van VAR Kevin Blom.

Uiteindelijk werd besloten dat de bal niet op de stip ging, terwijl er duidelijk sprake was van hands, omdat Meijers volgends de arbiter de bal eerst op de knie kreeg, voordat die ongelukkig tegen zijn hand belandde.

Willem II maakte er ondertussen 2-0 van tegen Utrecht, dankzij een mooie knal van Driess Saddiki. In Tilburg leek het duel wel beslist, maar de zeventiende plaats was nog steeds een feit voor de Tricolores, zolang Fortuna op voorsprong stond in Nijmegen.

Daar miste Jonathan Okita een enorme kans op de gelijkmaker en begonnen de Limburgse handen te trillen in het uitvak.

Ontsnapping

In Almelo werd het 0-2 en leek Sparta de wonderbaarlijke ontsnapping te realiseren. De Rotterdammers stonden namelijk heel lang dit seizoen op de degradatieplaatsen, terwijl Heracles zich al die tijd veilig waande. Het werd uiteindelijk 1-3, door doelpunten van Mario Engels en Sinan Bakis.

De 3-0 voor Willem II - na een enorme communicatiefout tussen Oelschlägel en Utrecht-middenvelder Joris van Overeem - was goed voor de boeken en de sfeer in Tilburg, maar degradatie was nog steeds een feit.

Tenminste, zolang de spelers van NEC in Nijmegen kansen bleven missen. En dat deden ze, wonderwel, met als gevolg dat Fortuna Sittard met 0-1 won en officieel veilig is.

Keuken Kampioen Divisie

Willem II moet volgend seizoen dus uitkomen in de Keuken Kampioen Divisie, waar eveneens aartsrivaal NAC Breda speelt.

Die competitie wordt erg interessant, omdat de Tilburgers sowieso met NAC Breda, Roda JC, PEC Zwolle, De Graafschap, VVV-Venlo en het zeer ambitieuze Almere City FC voor promotie zullen gaan strijden.

Heracles is veroordeeld tot het spelen van de play-offs voor promotie/degradatie.

De Almeloërs moeten komende woensdag alweer aan de bak, uit tegen Excelsior. Op zondag 29 mei, als Heracles dat al haalt, is de finale van deze play-offs.