Ga naar de inhoud
Eredivisie

Competitie blijft spannend: Ajax verliest punten bij AZ

De 0-1 van Brobbey Beeld © Pro Shots / Stanley Gontha

Ajax heeft de Eredivisie weer wat spannender gemaakt door niet verder te komen dan een 2-2 gelijkspel bij AZ. In Alkmaar moesten de Amsterdammers zich terugknokken van een achterstand en dat lukte vlak voor tijd. PSV kan het verschil op de ranglijst met de koploper in de competitie nog vandaag terugbrengen tot twee punten.

Ajax begon weer in een 4-4-2 systeem, met een ruit op het middenveld, net als vorige week tegen PEC Zwolle. Toen leverde die speelstijl drie doelpunten en drie punten op voor de Amsterdammers: 3-0.

Het verschil met die thuiswedstrijd was wel, dat Ten Hag nu koos voor Brian Brobbey en Sébastien Haller als de twee spitsen. Een opmerkelijke beslissing, aangezien de twee voor vandaag nog nooit voorin naast elkaar waren gestart in de basis.

Diepgang

De wisseling voorin had op het eerste gezicht geen grote gevolgen voor het spel van Ajax. De regerend landskampioen was veel in de aanval, AZ verdedigde en loerde op de counter. Op die manier konden de Alkmaarders ook echt een paar keer gevaarlijk worden.

Maar de eerste goal was voor de ploeg van Ten Hag. Eindelijk was er echte diepgang voorin bij de bezoekers en meteen viel er een treffer. Een lange pass van Kenneth Taylor belandde bij Brobbey, die richting het strafschopgebied van de Alkmaarders was gesprint.

Met een slimme duw bracht de Ajax-spits zijn directe tegenstander Pantelis Hatzediakos dusdanig uit balans, dat Brobbey alleen op AZ-keeper Peter Vindahl kon afgaan. Zijn lobje over de Deense sluitspot was fraai en doeltreffend: 0-1.

In de tweede helft leunde Ajax te ver terug naar achteren en verliet AZ steeds vaker de verdedigende stellingen om een goal te zoeken en te maken. In minuut 62 lukte dat.

Linksback Owen Wijndal, bij Ajax op een lijstje als potentiële versterking, bereikte met een mooie bal Vangelis Pavlidis en de Griekse spits kopte raak: 1-1, alweer zijn veertiende Eredivisie-goal van dit seizoen.

Bij Ajax ging er slordig balverlies van Haller aan vooraf, die bepaald niet zijn middag had. Tot overmaat van ramp moest Brobbey zich kort daarna geblesseerd laten wisselen.

Volledig vrij

Het werd nog erger voor de Amsterdammers, en mooier voor de Alkmaarders, toen Håkon Evjen een dik kwartier voor tijd volledig vrijstaand de 2-1 mocht maken.

De 22-jarige Noorse aanvaller werd totaal over het hoofd gezien door de Ajax-defensie en kon zonder problemen de voorsprong achter keeper Maarten Stekelenburg schieten: 2-1.

Meteen daarna kreeg Haller een enorme mogelijkheid op de gelijkmaker, maar zelfs vlak voor Vindahl lukte het de Franse spits niet om te scoren.

Vlak voor tijd kopte Edson Álvarez de gelijkmaker alsnog binnen en zag de wereld er voor Ajax weer een beetje beter uit.

Feit is wel dat PSV, als het straks wint in De Kuip, nog maar twee punten achterstand heeft op koploper Ajax.

De beslissing in de Eredivisie kan in dat geval pas op de allerlaatste speeldag, volgende week zondag, vallen. Mochten de Eindhovenaren punten verspelen in Rotterdam, dan nog kan Ajax vandaag de landstitel nog niet prolongeren.