Eredivisie

PSV blijft Ajax achtervolgen, Willem II nu laatste

01 mei 2022 16:24 Aangepast: 01 mei 2022 17:37
Doan is blij met zijn 1-0 Beeld © Pro Shots / Marcel van Dorst

PSV heeft de thuiswedstrijd tegen degradatiekandidaat Willem II zonder al te veel problemen gewonnen: 4-2. De Eindhovense ploeg zag de Tilburgers wel twee keer dichtbij komen, maar na een eigen goal van de bezoekers, was het pleit beslecht. Het team van trainer Roger Schmidt staat nu weer vier punten achter Eredivisie-koploper Ajax.

PSV startte zonder de zieke Mario Götze en de niet helemaal fitte verdediger André Ramalho. De Mexicaanse middenvelder Érick Gutiérrez moest daarom beginnen als centrale mandekker in de laatste linie, naast Jordan Teze.

De (gedwongen, dit keer) wisselingen in de opstelling van PSV deden de thuisploeg in eerste instantie geen pijn. Binnen twee minuten lag de eerste treffer er aan Eindhovense kant al in.

VAR-ingreep

Linksback Philipp Max zette voor, de bal ging door een woud van benen en aan het eind gloorde voor Japanner Ritsu Doan de zon en een doelpunt.

Scheidsrechter Jochem Kamphuis werd nog wel naar de kant geroepen door VAR Edwin van de Graaf, omdat de videoarbiter zijn collega wilde wijzen op buitenspel door PSV-spits Carlos Vinícius.

De Braziliaanse aanvaller stond inderdaad offside, maar dat gebeurde zo vroeg in de aanval voor het doelpunt, dat Kamphuis besloot de goal van Doan gewoon te laten staan: 1-0.

Zo was PSV's snelste goal na het begin van een competitieduel sinds 2009 een feit.

Gakpo

Daarna brak een erg slordige fase aan voor PSV, waarin met namen Joey Veerman uitblonk in balverlies. Mogelijkheden leverde dat niet echter nog op voor Willem II.

Cody Gakpo besloot daarom te doen wat de Tilburgers nalieten: scoren. Een voorzet vanaf rechts mocht vrij gegeven worden en de aanvaller van PSV kopte raak.

Bizar hierbij was het gedrag van Willem II-keeper Timon Wellenreuther, die op zijn dooie gemakje naar de inzet toe kuierde, alsof de bal naast zou gaan. De kopstoot van Gakpo kwam echter tegen de paal en stuiterde binnen: 2-0.

Vinícius eraf

De Duitse doelman van de Tilburgers herstelde zich enigszins door vervolgens met een katachtige reflex Mauro Junior van het scoren af te houden.

Toen Vinícius zich moest laten vervangen na het oplopen van een - op het oog -  zware hamstringblessure, knikte Che Nunnely uit het niets de aansluitingstreffer binnen: 2-1.

Willem II, een van de clubs in de Eredivisie met de minste goals voor, vond zichzelf ineens terug op armlengte van PSV. Totdat Eran Zahavi kort voor rust alsnog de 3-1 binnen schoot.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Huilende Vinícius volgende PSV'er met blessure

Meteen na rust kreeg Willem II hét signaal dat er wellicht wat te halen viel in Eindhoven, bij een PSV dat soms wel erg ver wegzakte qua niveau.

Zo kon het gebeuren dat Nunnely opnieuw gevaarlijk werd. Zijn schot werd nog gepareerd door PSV-keeper Yvon Mvogo, de rebound was een koud kunstje voor Willem II-aanvaller Elton Kabangu: 3-2.

Eigen goal

Er ontstond een interessante, open wedstrijd, waarin het twee kanten leek te kunnen opgaan. PSV was in eigen stadion natuurlijk de bovenliggende partij, maar de bezoekers toonden met venijnige tegenstoten aan zich bepaald niet te verstoppen in Eindhoven.

Maar na een eerst terecht afgekeurde goal van Bruma (buitenspel), werd het alsnog 4-2. Een lange bal van Veerman werd per ongeluk verlengd door Wessel Dammers.

De verdediger van Willem II wilde terugspelen op zijn doelman, maar die was al te ver uit zijn goal gekomen. De vierde, ongelukkige, tegentreffer voor de Tilburgers stond op het bord.

Stand

Zo is de achterstand van nummer twee PSV op koploper Eredivisie-Ajax weer teruggebracht tot vier punten.

Volgende week staan de topaffiches AZ - Ajax en Feyenoord - PSV op het programma. De super spannende titelstrijd zou dan zomaar eens beslist kunnen worden.

Onderin is de beslissing er voorlopig nog niet. Willem II staat nu op doelsaldo laatste, maar de nummers zeventien (Sparta) en zestien (PEC Zwolle) hebben net zo veel punten als de Tilburgers: 26.

Nummer vijftien RKC Waalwijk heeft twee punten meer. Die club speelt vanavond laat nog thuis tegen FC Groningen. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Boze Willem II-trainer Hofland: 'Ik begrijp de regels niet meer'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore