Ga naar de inhoud
Goud waard

Als 15-jarige werd Dessers teruggezet, te weinig talent: 'En kijk nu eens'

De grote man bij Feyenoord, Cyriel Dessers. Beeld © MAURICE VAN STEEN / ANP

Op ruim twee uur rijden van stadion De Kuip sprong misschien wel de grootste fan van Cyriel Dessers gisteravond een gat in de lucht. Jeugdtrainer Hendrik Swerten uit het Belgische Heers zag hoe zijn pupil twee keer scoorde tegen Olympique Marseille (3-2) waardoor Feyenoord zicht houdt op de finale van de Conference League. Blij? Ja, dat is Swerten zeker. Verbaasd? Nee, dat niet.

Wat is Dessers dit seizoen toch belangrijk voor Feyenoord. Hij scoorde al tien keer in de Conference League en is daarmee voorlopig topscorer. "Het was gisteravond weer genieten", zegt Swerten, die Dessers (27) leerde kennen als talentje van 8 bij voetbalclub De Zwaluw Vechmaal. "Zijn balaanname en positiespel waren toen al van een ontzettend hoog niveau. Dat talent heeft hij nog steeds."

Feyenoord
Lees ook:
Feyenoord dankzij dekselse Dessers met kleine zege naar Frankrijk

Tekenend voor de mentaliteit van Dessers noemt Swerten die keer dat de aanvaller een niveau werd teruggezet. Zijn trainers dachten dat de 15-jarige Dessers het niet in zich had om de absolute top te bereiken. "En kijk nu eens. Hij heeft zich teruggeknokt en daarmee laten zien hoe sterk zijn karakter is. In die moeilijke periode ben ik achter hem blijven staan. Toen hij een paar jaar later zijn eerste profcontract bij Lokeren tekende, stuurde hij een berichtje: 'bedankt dat je altijd in mij bent blijven geloven'. Dat vond ik zo sjiek van hem. Hij is altijd die sympathieke, prachtige kerel van toen gebleven."

Dessers on fire

Gisteravond hadden Swerten en Dessers nog even contact. "Dessers on fire, wat een plezante avond, had ik hem gestuurd. Waarop hij antwoordde: 'bedankt Hendrik', met een lacheke erbij. Tussen al die honderden berichtjes die hij waarschijnlijk heeft ontvangen, vond-ie toch de tijd om mij te antwoorden. Dat typeert hem ook."

Nu hij zou goed presteert, zou Dessers er goed aan doen om bij Feyenoord te blijven ('hij wordt daar op handen gedragen'), adviseert Swerten. Als Feyenoord hem in ieder geval kan betalen. Dessers staat nog twee jaar onder contract bij Racing Genk.

Dessers zelf heeft er wel oren naar, vertelde hij gisteravond na afloop van de wedstrijd. "Dat moet je eigenlijk niet aan mij vragen, daar zijn andere mensen voor. Maar ik wil wel, jazeker."

Wordt Feyenoord rijk van finaleplaats?

Feyenoord heeft tot nu toe ruim 12 miljoen aan prijzengeld bij elkaar gevoetbald in de Conference League. Mocht de finale bereikt worden, verzekert de club zich van nog eens 3 miljoen euro prijzengeld. Winst is goed voor 5 miljoen.

Feyenoord kan zijn goede Europese prestaties waarschijnlijk pas na het openen van de transfermarkt omzetten in klinkende euro's, verwacht sportmarketeer Chris Woerts. "Het is dan misschien de derde Europese competitie: als je ziet welke clubs in de halve finale staan, is het gewoon knap dat Feyenoord erbij zit."

Toch verwacht Woerts dat niet zozeer de club Feyenoord in waarde toeneemt, als wel de spelersgroep. "Deze prestatie zal met name effect hebben op hun transferwaarde. Andere clubs zullen eerder kijken naar hoe zij presteren onder druk in Europa dan in de eredivisie. De waarde van deze spelersgroep zal in een jaar met zomaar 40 miljoen euro zijn toegenomen. Daarbij zorgt Feyenoord voor zoveel UEFA-coëfficiënten dat het hele Nederlandse voetbal profiteert."

UEFA-coëfficiënten bepalen hoeveel clubs per competitie worden afgevaardigd naar de Champions League, Europa League en Conference League. Nederland zit Portugal op de hielen voor een extra Champions Leagueticket. 

Van
Lees ook:
Van Hooijdonk ziet Feyenoord de cup wel pakken: 'Het is geen David tegen Goliath'
Bron: RTL Nieuws