Eredivisie

PSV begaat tegen RKC geen misstap en blijft in kielzog Ajax: 2-0

10 april 2022 16:27 Aangepast: 10 april 2022 16:39
Veerman wordt gevierd Beeld © Pro Shots / Toin Damen

PSV heeft in de thuiswedstrijd tegen RKC niet opnieuw kostbaar puntenverlies geleden in de titelstrijd met Ajax in de Eredivisie. Vorige week verraste FC Twente de Eindhovenaren (3-3), de Waalwijkers bleken niet bij machte om dat eveneens te doen. Het verschil met de Amsterdammers werd weer teruggebracht tot vier punten.

Schmidt had maar liefst acht wijzigingen aangebracht in de basisopstelling, die donderdag Leicester City in de eerste ontmoeting van de kwartfinale van de Conference League nog op 0-0 had gehouden.

Bank

Mauro Junior verving de zieke Philipp Max en was de linksback, Jordan Teze de rechtsback. De twee controlerende middenvelders luisterden naar de namen Érick Gutiérrez en Marco van Ginkel. Laatstgenoemde had voor het eerst sinds 23 januari (Ajax-thuis, 1-2) een basisplaats bij de Eindhovenaren.

De voorhoede werd gevormd door Bruma, Joey Veerman, Yorbe Vertessen en Carlos Vinicius. Cody Gakpo, Noni Madueke, Mario Götze, Eran Zavavi en Ibrahim Sangaré zaten allen op de bank.

Keeper Yvon Mvogo stond wel weer onder de lat, net als tegen Leicester, als vervanger van de gepasseerde Joël Drommel.

Bovenliggend

PSV was ondanks al het rouleren de bovenliggende partij en kreeg ook de eerste mogelijkheden via onder anderen Bruma.

Door het overwicht kon de 1-0 niet uitblijven en Veerman zorgde er dan ook voor dat het thuispubliek daar niet te lang op hoefde te wachten. De middenvelder pegelde vlak voor rust geweldig raak. Net als vorige week tegen FC Twente (3-3) trof hij als eerste doel voor PSV in een competitiewedstrijd.

RKC stelde daar weinig tot niets tegenover. Het was veelzeggend dat keeper Etiënne Vaessen de opvallendste man was bij de bezoekers.

Teze scoort

In de tweede helft kwam RKC toch nog bijna langszij, toen Michiel Kramer een grote mogelijkheid kreeg. De ex-spits van Feyenoord schoot echter te wild over.

Kort daarna besliste Teze de wedstrijd. De verdediger maakte zich sterk en knalde raak: 2-0. Het betekende zijn eerste doelpunt op het hoogste niveau in het betaalde voetbal.

Topweek

PSV kwam geen moment in de problemen en bracht de achterstand op koploper Ajax in de Eredivisie terug tot vier punten.

Komende donderdag wacht in het Philips Stadion eerst Leicester City in de return van de kwartfinales van de Conference League.

Het is de vraag of verdediger Olivier Boscagli en Madueke dan beschikbaar zijn. De Fransman moest zich geblesseerd laten vervangen, de Engelsman moest van het veld toen Schmidt al vijf keer had gewisseld.

Zondag is het tijd voor de finale van de KNVB Beker, tegen Ajax.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore