Ga naar de inhoud
Rechtszaak

Stefan de Vrij krijgt miljoenen van voormalig zaakwaarnemer

Stefan de Vrij Beeld © Pro Shots / Insidefoto

De rechtbank in Amsterdam heeft topvoetballer Stefan de Vrij in het gelijk gesteld. De verdediger moet 4,7 miljoen euro ontvangen van zijn voormalig management Sports Entertainment Group (SEG).

SEG moet dat bedrag betalen, omdat 'het de mededelingsplicht schond tijdens de overstap van de voetballer van Lazio naar Internazionale in de zomer van 2018', aldus de rechtbank in de uitspraak.

Benadeeld

De Vrij beschuldigde het kantoor ervan hem te hebben benadeeld tijdens zijn overstap en eiste een schadevergoeding van grofweg 10 miljoen euro. Volgens de oud-speler van Feyenoord en international van Oranje wilde zijn huidige club Inter hem oorspronkelijk een veel hoger salaris bieden, maar kreeg hij uiteindelijk 'slechts' 37,5 miljoen euro bruto voor vijf jaar.

Voetballer
Lees meer
Voetballer De Vrij eist miljoenen euro's van voormalig management

Gebrouilleerd

Zonder zijn medeweten zou SEG daarnaast een flinke provisiesom van 7,5 miljoen euro hebben gekregen, wat hij vorig jaar pas ontdekte. Hij is sindsdien gebrouilleerd geraakt met zijn voormalig management, waarmee hij jarenlang samenwerkte. "Ik ging ervan uit dat SEG de beste deal voor mij zou uitonderhandelen", zei De Vrij in februari tegen de rechter.

Volgens SEG was het voor De Vrij echter 'zonneklaar' dat het management voor Inter en dus niet voor de topvoetballer optrad in de onderhandelingen. Ook betwist SEG dat er ooit een veel hoger bedrag was genoemd als potentieel salaris.

Ron
Lees meer
Ron Vlaar: 'Maak me totaal geen zorgen om Stefan de Vrij'

"Volgens de wet moet het transparant zijn hoe de afspraken onderling liggen, met name als sprake is van een eigenbelang bij de bemiddelaar (SEG) die zelf overeenkomsten over haar verdiensten sloot met Internazionale", legt de rechtbank de uitspraak uit. "Volgens die overeenkomsten kreeg SEG een (aanzienlijke) commissie. SEG heeft daarover een mededelingsplicht."

"Volgens SEG meldde zij haar commissie van 7,5 miljoen aan De Vrij. Zelfs als dat vast komt te staan, voldoet dit nog niet aan de mededelingsplicht. SEG gaf namelijk niet volledige openheid van zaken door de aanvullende vergoeding van 2 miljoen euro die zij zou krijgen niet te noemen. Daarnaast stelt SEG ook niet dat zij aan De Vrij mededeelde dat zij 7,5 procent van een eventuele transfersom zou ontvangen. Volgens De Vrij hoorde hij alleen dat hij de helft van een transfersom van SEG zou ontvangen. De schending van de mededelingsplicht staat dus vast."

Geschatte schade

"Het is echter onmogelijk te achterhalen wat Internazionale De Vrij zou hebben betaald, als die wist van de hoge commissievergoeding aan SEG", sluit de rechtbank af. "De schade door het verlies van de kans op nadere onderhandelingen door de schending van de mededelingsplicht moet daarom worden vastgesteld. De rechtbank acht die schade van De Vrij op 50 procent (4,75 miljoen euro euro) van wat SEG ontving voor de deal tussen De Vrij en Internazionale."

SEG heeft volgens de rechtbank ook 'niet alsnog recht op loondoorbetaling' door De Vrij. het is nog niet bekend of het zaakwaarnemerskantoor in hoger beroep gaat.