Ga naar de inhoud
Nederlands elftal

Bevestigd: Ronald Koeman wordt opnieuw bondscoach

Ronald Koeman. Beeld © ANP

Ronald Koeman is per 1 januari 2023 weer de bondscoach van het Nederlands elftal. De 59-jarige trainer heeft een akkoord bereikt met voetbalbond KNVB over een tweede termijn als coach van Oranje. Hij volgt dan Louis van Gaal op, die na het WK in Qatar stopt als bondscoach. Koeman tekent voor 3,5 jaar, tot en met het WK in de Verenigde Staten, Mexico en Canada.

"Ik kijk uit naar de nieuwe samenwerking", aldus Koeman in een reactie op de website van de KNVB. "Een kleine anderhalf jaar geleden ben ik bepaald niet uit onvrede bij het Nederlands elftal vertrokken. Mijn verblijf voelde goed, de resultaten waren goed en de klik met de internationals was goed. We gaan straks op die ingezette weg verder. Dat staat vast voor mij."

Successen

Koeman haalde in 2019 met Oranje de allereerste finale van de Nations League, die verloren werd van Portugal. Ook plaatste het Nederlands elftal zich onder zijn leiding in 2020 voor het eerst in zeven jaar voor een eindtoernooi.

Nadat het EK in 2020 in eerste instantie niet doorging vanwege de covid-pandemie, besloot Koeman voor zijn oude liefde FC Barcelona te kiezen, toen hij door die club werd benaderd.

Koeman liet in het nieuwe seizoen van de Videoland-serie 'Força Koeman' al doorschemeren het wel te zien zitten om terug te keren als bondscoach. De trainer was tussen 2018 en 2020 ook al eindverantwoordelijke bij Oranje.

De spelersgroep heeft nooit onder stoelen of banken gestoken dat zij Koeman graag terug zag keren.

Koeman:
Lees meer
Koeman: 'Bondscoach? Past me misschien wel het beste'

Zo liet Oranje-aanvoerder Virgil van Dijk zonder blikken of blozen blijken een terugkeer van Koeman toe te juichen:

Van Dijk: 'Koeman zeker goede kandidaat als nieuwe bondscoach'

03:56
Van Dijk: 'Koeman zeker goede kandidaat als nieuwe bondscoach'

De huidige bondscoach, die zondagavond bij Humberto Tan bekendmaakte dat hij aan een agressieve vorm van prostaatkanker lijdt, informeerde de selectie en de leiding van de KNVB afgelopen december al over zijn beslissing dat hij na het WK zou stoppen.

Bekijk het fragment bij Humberto hier: 

Louis van Gaal heeft prostaatkanker

03:34
Louis van Gaal heeft prostaatkanker

Ook Van Gaal noemde Koeman 'zijn ideale opvolger' en adviseerde de KNVB Koeman te nemen.

Van
Lees meer
Van Gaal: 'Ik heb KNVB geadviseerd voor Koeman te gaan'