Ga naar de inhoud
Sport

Eritrese wielrenner Girmay verrast met winst in Gent-Wevelgem

De Eritreër Biniam Girmay heeft de Vlaamse wielerkoers Gent-Wevelgem gewonnen. De renner van Intermarché - Wanty - Gobert was na 248 kilometer de snelste van een kopgroep van vier renners, die net uit de greep van het peloton bleef. De Fransman Christophe Laporte werd tweede, de Belg Dries Van Gestel derde. Diens landgenoot Jasper Stuyven bleef naast het podium.

Girmay (21) is de eerste Afrikaanse winnaar van Gent-Wevelgem. Hij toonde de laatste weken al vorm met de twaalfde plaats in Milaan-Sanremo en de vijfde in de E3 Classic. Afgelopen najaar werd de Eritreër tweede achter de Italiaan Filippo Baroncini in de wegrace voor beloften bij de WK in België.

Jakobsen kwam tekort

Het viertal was voorop gekomen na een koers waarin Wout van Aert, de winnaar van vorig jaar, tevergeefs had geprobeerd in de laatste heuvelzone een selectie door te voeren. De Belg van Jumbo-Visma, vrijdag nog winnaar van de E3 Classic, denderde bij de derde doorkomst op de Kemmelberg omhoog.

Het was de enige keer dat het langs de moeilijke kant omhoog ging, maar ook nu leidde het niet tot een definitieve schifting. Wel werd duidelijk dat sprinter Fabio Jakobsen voor dit werk nog net tekort kwam terwijl voormalig wereldkampioen Peter Sagan een zorgwekkend vormgebrek etaleerde.

Van Aert kreeg zeven renners mee onder wie twee ploeggenoten - Laporte en de Belg Tiesj Benoot - maar dat was meteen de reden voor onder anderen de Denen Mads Pedersen en Kasper Asgreen om niet mee te werken. Na een nieuwe samensmelting sloop het viertal weg dat de voorsprong zag oplopen tot zo'n 40 seconden, maar in de straten van Wevelgem weer in het vizier van het peloton reed. Daar zette Girmay op 250 meter voor de streep de sprint in, niemand kwam hem nog voorbij.

Eigenlijk eerder naar huis

De Eritreër was nota bene normaal gesproken gisteren naar huis vertrokken. "Ik mis mijn vrouw en mijn dochter. Ik moet nu echt naar huis", lachte Girmay, die amper besefte wat hem was overkomen. "Ik weet niet hoe het gelukt is. Dit had ik nooit verwacht", vertelde hij voor de camera van Sporza.

Zijn goede optreden in de E3 Classic had de ploegleiding doen besluiten hem ook op te nemen in de ploeg voor Gent-Wevelgem. "Maar nu ga ik echt naar huis. Nee, ik rijd geen Ronde van Vlaanderen. Deze overwinning verandert mijn leven, maar ik hoop dat het ook betekenis heeft voor andere Afrikaanse renners."

Bron: RTL Nieuws / ANP